Adigsa va posar en marxa l’agost de 2004 una experiència pilot de producció d’energia renovable a tres edificis del barri badaloní L’energia generada per habitatge equival a gairebé el 25% de la mitjana del consum energètic d’un pis a Catalunya

Les plaques fotovoltaiques instal·lades a tres blocs de pisos construïts en règim de protecció oficial al barri de Pomar, a Badalona, han generat 29.549 kilowatts per hora, l’energia prevista en iniciar el projecte d’instal·lació a les teulades dels edificis, l’agost de 2004.

L’empresa Adigsa, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, va impulsar la instal·lació de plaques a tres blocs de Badalona, que sumen un total de 12 pisos, amb la voluntat d’aplicar tècniques d’aprofitament de l’energia solar a edificis d’habitatges. En aquest sentit, si es divideix l’energia total generada per cada habitatge el resultat és de 1.855 kWh, que equival al 25% de la mitjana de consum d’energia d’un habitatge a Catalunya, considerant el que es gasta en aigua calenta, il·luminació, equipaments (forn, cuina, nevera, ordinador, televisió), calefacció i refrigeració. Les dades de producció s’han comparat amb dades de referència(1) extretes de l’estudi La contribució de l’habitatge de Catalunya a la reducció d’emissions de gasos, encarregat per la Direcció General d’Habitatge a l’Institut Cerdà i presentat el passat mes de gener a Barcelona.

Pel que fa a l’estalvi d’emissions de diòxid de carboni, des que van instal·lar-se les plaques s’ha evitat l’emissió de 5.015 kg de CO2 a l’atmosfera (vegeu el quadre adjunt).

Període avaluat Energia generada (kWh)  Estalvi de CO2 a l’atmosfera (kg)     

Agost-desembre de 2004  6.338   1.075 

Total 2005 (12 habitatges)      22.262  3.778 

Total 2005 (per habitatge)      1.855   1.290 

Gener de 2006   949        161

TOTAL

(Agost 2004-gener 2006) 29.549  5.014 

(1) Mitjana de consum d’energia d’un habitatge: 7600 kWh/any Mitjana d’emissions de CO2 d’un habitatge: 1.290 kg

Personal tècnic d’Adigsa fa una lectura mensual del rendiment de la instal·lació i, així, s’ha comprovat quins són els mesos de més i menys producció: la mitjana del mes de juliol de 2005 és de 934 kWh i la del desembre del mateix any de 301 kWh. Adigsa va instal·lar les plaques fotovoltaiques el 2004 i s’encarregarà del seu manteniment i gestió durant un període de 20 anys.

Decret d’ecoeficiència: l’energia renovable dóna punts

L’energia solar fotovoltaica és un tipus d’energia renovable que consisteix a aprofitar l’energia del sol a través de plaques fetes amb cèl·lules de silici. Les plaques absorbeixen la radiació i la transformen en energia elèctrica sense generar gasos contaminants. L’energia fotovoltaica elimina els costos ecològics i estètics de la instal·lació de línies elèctriques i el seu manteniment; els riscos d’avaria són baixos; i, entre d’altres avantatges, permet l’autogestió, a diferència dels sistemes energètics tradicionals condicionats per factors externs, com ara els preus del petroli.

L’experiència pilot d’Adigsa podria incloure’s en futures promocions d’habitatge de protecció oficial que es construeixi arreu de Catalunya, ja que aquestes estaran obligades a adoptar criteris d’estalvi energètic i reducció d’emissions de CO2. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat va aprovar el passat 14 de febrer el Decret d’ecoeficiència, pel qual es regula l’adopció de criteris ambientals i d’ecoeficiència en els edificis.

Els paràmetres que hauran de complir els constructors es basen en quatre conceptes: aigua, energia, materials i sistemes constructius, i residus. En la variable de materials i sistemes constructius, la utilització d’energies renovables per obtenir la climatització (calefacció i/o refrigeració) de l’edifici té un valor de 7 punts. Els promotors hauran d’incloure solucions constructives que sumin un mínim de 10 punts.