Destaca l'augment en les àrees de medi ambient i de pesca continental

Disminueixen les denúncies per cremes agrícoles i per incompliment de les mesures establertes en les autoritzacions per fer foc, i el nombre d'incendis

Les denúncies relacionades amb l'accés motoritzat en el medi natural es redueixen una quarta part

El cos d’Agents Rurals (CAR), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, va realitzar durant l’any 2006 un total de 87.140 actuacions, amb un increment del 5,98% respecte de l’any 2005 (82.237 actuacions). Cal destacar-ne l’augment en les àrees de medi ambient (29%) i de pesca continental (22%). També cal fer esment al gran nombre d’atestats realitzats per a la detecció de presumptes delictes contra el medi ambient fins a un total de 180 (increment del 33% respecte de l’any 2005), principalment referits a delictes contra la flora i la fauna protegida (92 atestats), incendis forestals (53) i contra l’ordenació del territori (24).

Àrea d’incendis forestals. Actuacions: 22.784 (disminució del 3,6%) 

En aquesta àrea, el CAR ha continuat la intensa activitat inspectora dels últims anys en resposta a l’alt risc d’incendi que arrosseguem des de la primavera del 2005. El nombre total d’actuacions s’ha reduït lleugerament gràcies a la disminució de les denúncies per cremes agrícoles, les denúncies per incompliment de les mesures establertes en les autoritzacions per fer foc i el nombre d’incendis. El que sí ha crescut ha estat l’activitat inspectora de les infraestructures que poden comportar risc d’incendi (carreteres, vies fèrries, línies elèctriques) o de les que són útils per a l’extinció (punts d’aigua, camins). 

Actuacions singulars: 

Detenció de cinc persones per provocar incendis intencionadament, totes cinc imputades i amb càrrecs. Els incendis intencionats es van produir a Llançà (Alt Empordà) (la detenció es va fer en col·laboració amb la policia local); a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), a Granera (Vallès Oriental), i a Monistrol de Calders (Bages), a la zona de Cerdanyola i Bellaterra (Vallès Occidental), a Matadepera (Vallès Occidental) i a Tivenys (Baix Ebre).

Reducció d’incendis causats per cremes agrícoles, gràcies a les millores en la gestió i a la implicació dels municipis en la prevenció a través de les activacions dels diferents nivells del Pla Alfa.

Participació en l’extinció dels incendis de Galícia. 

Àrea forestal.Actuacions: 10.174 (increment del 3,8%) 

S’ha incrementat l’activitat inspectora en un 4,7% i les tasques de col·laboració en la gestió en un 3,8%, mentre que les denúncies s’han reduït en un 16%. La infracció més comú és la rompuda de terreny forestal, amb un total de 112 denúncies. L’activitat inspectora s’ha concentrat principalment en el control dels aprofitaments forestals i de les plagues forestals, sobretot per la proliferació de la processionària del pi. 

Àrea de caça i protecció als animals.Actuacions: 25.616 (increment del 6%) 

Aquest increment s’ha d’atribuir en bona part a la recollida i el transport de fauna, censos de fauna, i a les investigacions d’ús de verins, d’ús d’arts il·legals, i mort d’espècies protegides, que, a més, han motivat l’augment dels atestats en aquesta matèria. 

Actuacions singulars: 

Elaboració d’un informe sobre l’abandonament d’animals de companyia a Catalunya.

Campanya conjunta amb els ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona i el cos de Mossos d’Esquadra contra el tràfic il·legal d’ocells de cant.

Actuacions derivades del control i seguiment de la grip aviària.

Denúncies per l’ús de verins i altres mètodes no selectius al Baix Camp, a Montoliu de Segarra (Segarra), Argençola i Talavera (Segarra), i Ciutadilla (Urgell)

Primera denúncia a un arquer furtiu, per caçar dins d’un espai protegit, en època de veda i sense documentació ni llicència de caça a la Reserva Nacional de Caça de Boumort.

Intervenció a la Val d’Aran contra caçadors furtius de l’isard.

Intervenció d’una furgoneta carregada amb ocells fringíl·lids procedents d’Andalusia per a la seva comercialització al Baix Llobregat. 

Àrea de circulació motoritzada. Actuacions: 4.584 (increment del 2,3%) 

S’han incrementat lleugerament els controls i les inspeccions respecte del 2005, però el nombre de denúncies ha disminuït en un 25%, cosa que significa un major compliment de la normativa de regulació de l’accés motoritzat al medi natural. Les infraccions més freqüents són la manca d’assegurança, la manca de matrícula i la circulació fora dels vials protegits. 

Actuacions singulars:  

  • Ral·li Catalunya: Seguiment especial del ral·li, que es va fer a les comarques  de Tarragona, per la seva afectació a importants zones forestals, moltes d’aquestes catalogades com a espai d’interès natural (EIN).
  • Tancaments de massissos forestals per activacions del Pla Alfa, nivell 3.
  • Serveis especials conjunts amb el cos de Mossos d’Esquadra.
  • Especial vigilància dels espais protegits. 

Àrea de pesca continental.Actuacions: 5.681 (increment del 22%) 

El nombre de denúncies realitzades s’ha doblat respecte de l’any 2005 (326 denúncies) a causa, d’una banda, de l’increment de l’activitat inspectora en un 20% i, de l’altra, per l’aplicació de procediments normalitzats de treball específics per a aquesta àrea. 

Les infraccions més comunes són la manca de llicència de pesca, la manca de permís per a les zones de pesca controlada i la utilització d’esquers prohibits. 

Actuacions singulars: 

  • Denúncia per enverinament massiu de peixos amb lleixiu al riu Flamisell, al Pallars Jussà.
  • Actuacions de pesca elèctrica per al salvament de peixos.
  • Seguiment de les poblacions de cranc autòcton i americà.
  • Seguiment de les poblacions de musclo zebra, de manera coordinada amb l’ACA. 

Àrea de medi ambient.Actuacions:  5.504 (increment del 30%) 

La formació continuada dels agents rurals en aquesta matèria fa que es pugui anar incrementant tant la tasca inspectora, amb un total de 4.725 inspeccions (increment del 26%), com de les denúncies, amb un total de 513 (increment del 30%). Les actuacions se centren en la inspecció d’abocaments de residus, especialment de runes, crema de residus i abandonament de vehicles. D’altra banda, també s’han intensificat les inspeccions d’activitats extractives. 

Actuacions singulars: 

  • Control d’olors d’una planta de compostatge a Osona.
  • Col·laboració de gestió de residus per a un abocament de pells a les Garrigues.
  • Programa de seguiment d’activitats extractives.
  • Increment d’atestats en temes d’urbanisme, especialment a les Terres de l’Ebre. 

Altres actuacions 

Cal destacar les actuacions de la unitat aèria, especialment en la vigilància, detecció i perimetració d’incendis forestals, el seguiment d’activitats extractives, les infraccions urbanístiques i els treballs de fotografia aèria. 

També cal mencionar les actuacions de la unitat especial de muntanya i escalada en suport de la gestió de fauna, com la col·locació de càmeres per al seguiment de nius, o la instal·lació de plataformes per a la reconstrucció de nius, i mostreig en nius d’espècies protegides. També s’han realitzat seguiments d’activitats esportives en alta muntanya, com l’esquí de travessa, i les vies d’escalada en espais protegits i zones sensibles.