Una depressió situada a l’oest de la Península Ibèrica, que està originant vents del sud, és la causant de la irrupció càlida d’aquests dies i de l’arribada d’una massa d’aire acompanyada de pols en suspensió. Aquesta massa d’aire va sortir dimecres 25 d’octubre al migdia des de la serralada de l’Atlas, situada al nord d’Àfrica.

A través de les imatges de satèl·lit es pot observar com la pols en suspensió arriba ja a Catalunya. La següent imatge correspon al canal visible del satèl·lit Meteosat de les 06:00 UTC (08:00 h) de dijous 25, i el núvol de pols es pot apreciar en color groguenc damunt de Catalunya:

Per veure l’evolució temporal que ha seguit el núvol de pols des del seu origen fins arribar a les nostres latituds, s’inclou un clip de vídeo on es pot observar com sorgeix del nord d’Àfrica i fa el seu camí fins a Catalunya en unes 18 hores. Les imatges corresponen a un producte generat per EUMETSAT anomenat Dust (pols), destinat precisament a estudiar aquests tipus de fenòmens. Les imatges comencen a les 10:00 UTC (12:00 h) de dimecres 25 i acaben a les 05:00 UTC (07:00 h) de dijous 26. La pols en suspensió es mou de sud a nord, i apareix en color rosat, que contrasta amb el marró dels núvols del sistema frontal que creua la Península Ibèrica.

Aquesta massa d’aire africà és també la responsable de l’episodi de temperatures altes d’aquests dies i que encara s’allargarà fins al cap de setmana,  amb valors màxims que podrien fregar puntualment els 30 graus a l’interior de Catalunya. Les mínimes de dijous 26 han estat ja molt altes, amb valors per sobre dels 20 graus a punts del litoral. Durant les properes nits els valors tèrmics seguiran semblants.

La previsió meteorològica indica que al llarg de la setmana vinent les temperatures aniran baixant d’una forma molt lenta però progressiva.

Més informació a www.meteo.cat