Les reserves de les conques internes catalanes no han augmentat significativament en els darrers quinze dies

El volum d'aigua embassada del Llobregat s'ha incrementat en les dues últimes setmanes en 10 hm3

L'embassament del Catllar continua en la mateixa situació d'excepcionalitat 1

Les precipitacions des de la darrera declaració amb data de 2 de maig i la fusió de la neu no han estat suficients perquè la conca del Llobregat i l’embassament del Catllar surtin de la fase d’excepcionalitat 1. En aquest sentit, les reserves de les conques internes catalanes no han registrat un augment significatiu en els darrers quinze dies.

Les aportacions dels rius a capçalera han tingut comportaments molt diversos. La Muga no ha tingut increments destacables (encara són inferiors a la mitjana històrica per la mateixa temporada) i el volum embassat a Boadella es troba estable i ja ha començat la campanya de reg amb dotacions reduïdes per tal de perllongar les existències al llarg de tot el període.

En aquesta primera quinzena el Llobregat ha rebut les aportacions provinents de les pluges de la primera setmana de maig, de la fusió de la neu i les aportacions de les fonts de capçalera d'aquest riu i el seu principal afluent, el Bastareny. El volum del conjunt d'embassaments del Llobregat ha augmentat més de 10 Hm3 des de principis de mes, encara que continuen en excepcionalitat 1.

El Ter, amb més conca nival, continua mantenint-se en valors ordinaris per primavera, sent així les aportacions més importants de les conques internes. En aquest sentit el volum a Sau i Susqueda ha augmentat 10,9 Hm3 des de la darrera declaració. Per la seva banda, però, l'embassament del Catllar continua en la mateixa situació d'excepcionalitat 1.

Fase d’excepcionalitat 1 del sistema Llobregat

Amb aquest context, el sistema Llobregat continua en fase d’excepcionalitat 1. Aquest escenari comporta la reducció  de la dotació en un 15% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades, l’anul·lació dels desembassaments per a ús exclusivament hidroelèctric, la intensificació dels controls d’usuaris, el reforç de les mesures d’estalvi a les xarxes d’abastament i les restriccions d’abocaments i sistemes no fluents. 

Cal tenir en compte que el Decret de sequera preveu que en el sistema Ter-Llobregat, la declaració d’entrada als diversos escenaris d’excepcionalitat serà regida per indicadors de volums del conjunt  del sistema o de les conques per separat, quan existeixi un desequilibri superior al 5% en els volums d’aigua embassada a cada conca. 

Mesures d’aplicació a tot el territori 

L’entrada a la fase d’excepcionalitat 1 a la conca del Llobregat ha comportat l’activació del Decret de sequera a la totalitat del territori català. En aquest sentit, d’acord amb el Decret, els municipis, amb caràcter global, hauran d’adoptar mesures que consistiran a restringir els recs a parcs i jardins, prohibir l’ús d’aigua potable per a fonts i usos ornamentals, mantenir i reaprofitar l’aigua de piscines d’ús públic i privat, optimitzar l’ús de l’aigua a parcs aquàtics i altres instal·lacions lúdiques i reduir la utilització d’aigua de boca per a neteja viària, entre d’altres mesures. 

Podeu trobar informació complementària al web de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en els apartats “Seguiment de recursos i usos” i “Estat dels embassaments”, situats al marge dret de l’apartat Sequera 2007, que trobareu en l’enllaç següent:  http://mediambient.gencat.net/aca/ca/planificacio/sequera/gestio_sequera_2007/inici.jsp 

La propera actualització de les dades sobre l’evolució de la sequera al nostre país es farà l’1 de juny.