La festa infantil de TV3 s’incorpora al Programa de festes sostenibles del Departament de Medi Ambient i HabitatgeL’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona implanten la recollida selectiva de les deixalles a l’Estadi Olímpic

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), l’Ajuntament de Barcelona i Televisió de Catalunya, desplegarà la recollida selectiva de la brossa generada durant la Festa dels Súpers, que tindrà lloc els dies 12 i 13 de novembre a l’Estadi Olímpic de Montjuïc. Aquesta iniciativa pretén reduir l’impacte ambiental d’una de les celebracions infantils més populars de casa nostra, que aplega 350.000 persones. Per poder fer la recollida selectiva de la brossa, es distribuiran 60 contenidors per l’Estadi Olímpic:

• Blau: vidre

• Groc: envasos lleugers (plàstic, llaunes i brics)

• Marró: matèria orgànica (restes de menjar)

• Negre: la resta de deixalles

La Festa dels Súpers de Televisió de Catalunya s’incorpora, d’aquesta manera, al Programa de festes sostenibles que promou l’ARC. El seu objectiu és reduir l’impacte ambiental dels grans esdeveniments lúdics i aprofitar aquestes celebracions, que tenen gran afluència de públic, per promoure hàbits més sostenibles pel que fa a la generació i gestió de les deixalles. Ja participen en aquest programa, entre d’altres, la Feria de Abril de Barcelona, l’Aplec del Cargol i la Festa Major de Lleida, i la Festa de les 3R de Ripollet.

L’ARC és present des del 2002 a la Festa dels Súpers. En l’edició d’enguany, la seva participació es completa amb la instal•lació d’una zona de jocs fets amb material reciclat procedent de ferralla, i de l’inflable gegant “Reciclar saltant”, una eina educativa que ensenya als més menuts com fer la recollida selectiva correctament. “Reciclar saltant” va entrar en funcionament el setembre de 2002, ha estat en més de 300 municipis i l’han visitat més de 50.000 nens i nenes.

Festes sostenibles. Què són?       

 Avançar cap a un desenvolupament sostenible exigeix el canvi d’hàbits i d’estil de vida de la població. Les festes populars i els grans esdeveniments lúdics i culturals concentren en molt poc temps un gran consum de recursos i un elevat nombre de residus, sobretot d’envasos i estris d’un sol ús.

No hi ha dubte que la manera com vivim el lleure diu molt de nosaltres mateixos, de la nostra cultura i dels nostres valors cívics. En aquest sentit, les festes són una expressió de participació comunitària i qui en forma part s’identifica amb els valors que fonamenten la celebració.

Les festes consisteixen, doncs, un entorn idoni per, d’una banda, aplicar mesures d’ambientalització i, de l’altra, transmetre missatges sobre la necessitat d’adoptar nous comportaments que siguin menys agressius vers l’entorn. Normalment, aquestes mesures es refereixen als residus (minimització i recollida selectiva) i a accions de comunicació ambiental. En algunes festes d’altres països, també s’introdueixen mesures per a l’estalvi d’aigua i energia.

Què se’n fa dels residus recollits selectivament?  

Un dels objectius principals de la recollida selectiva és poder valoritzar els materials recuperats, de manera que els residus deixen de ser-ho i passen a ser recursos.

• Amb el paper/cartró es fan noves caixes de cartró reciclat i material de papereria.

• Amb els plàstics, llaunes i brics es fan altres envasos, mobiliari urbà, material de construcció, etc.

• Amb el vidre es tornen a fer ampolles i pots.

• Amb les restes de menjar s’obté compost, és a dir, adob.