ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, reclama al Govern espanyol el traspàs de totes les beques universitàries

La normativa estatal no preveu la territorialització i la gestió descentralitzada de les beques per als estudiants amb domicili familiar a Catalunya.
 
Segons el conseller, hi ha elements claus per evitar el risc de discriminació econòmica en els màsters universitaris adaptats a Bolonya: el traspàs total de les beques, un finançament més just amb Catalunya i l’aplicació de crèdits-salari.
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha reclamat avui al Govern espanyol el traspàs de la totalitat del sistema de beques universitàries. En resposta a una pregunta parlamentària, Huguet ha explicat que el Govern català plantejarà un requeriment d’incompetència al Govern espanyol en matèria de beques universitàries, atès que normativa estatal qualifica com a no territorialitzables les beques destinades a cursar estudis en una comunitat autònoma diferent a la del domicili familiar de l’estudiant, així com aquelles beques destinades als alumnes de la UNED. Huguet reclama per la Generalitat la gestió conjunta de totes les beques i ajuts a l’estudi universitari dels estudiants amb domicili familiar a Catalunya.
 
En aquest sentit, Huguet ha recordat que encara és hora que el Govern espanyol compleixi la sentència del Tribunal Constitucional de 2001 que reconeix competències a la Generalitat de Catalunya en aquest àmbit. Mentre això no es produeix, el conseller ha subratllat que “el Govern continua treballant per fer efectiu el traspàs de les beques i ajuts a estudiants universitaris, que ha d’anar acompanyat dels recursos que permetin compensar la greu mancança que té Catalunya en finançament universitari”.
 
En aquesta mateixa línia, Huguet ha reclamat de nou al Govern espanyol “que es faci càrrec del cost que suposa per a les universitats catalanes la implantació de graus de quatre anys de durada en lloc del model de tres anys, que és el que sempre havia defensat la Generalitat”. Huguet considera “profundament injust” que sigui el Govern qui hagi de fer-se càrrec d’aquest sobrecost.
 
Respecte al risc de discriminació econòmica que pot suposar la implantació dels nous màsters universitaris adaptats a Bolonya, Huguet ha dit que el traspàs de la gestió de les beques ha d’anar acompanyat de la dotació econòmica que per justícia correspon a Catalunya que “rep, actualment, la meitat de diners que li correspondria”. Tot i així, el conseller ha dit que també han previst mesures complementàries com l’aplicació de crèdits-salari que permeten als universitaris anar retornant el préstec a mesura que es vagin incorporant al mercat laboral.
 
Pel que l’adaptació de les universitats catalanes al model de Bolonya, Huguet ha dit que la nova metodologia estableix que la universitat formi els estudiants en funció de les necessitats de la societat, que 'és qui paga la universitat, i per tant aquesta té uns deures'. Huguet ho ha exemplificat amb l’increment de places en estudis de medicina i de mestre propiciat per el seu Departament amb vista al curs vinent.
 
Finalment, Huguet, ha recordat que la Generalitat té també plantejat un conflicte positiu de competència amb el Govern espanyol per atribuir només a l’Agencia Nacional de Evaluación y Acreditación (ANECA) l’avaluació i la garantia de la qualitat de l’ensenyament universitari, obviant les competències que l’Estatut reconeix a la Generalitat en aquesta matèria mitjançant l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU).
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia