El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant la Secretaria d’Habitatge, i la Diputació de Barcelona, mitjançant l’Institut d’Urbanisme, Habitatge i Activitats Locals (IUHAL), han signat aquest matí un conveni de col•laboració en l’àmbit de la creació d’Oficines Locals d’habitatge.

L’acord rau a promoure ens municipals on es puguin oferir els serveis següents: informació, tramitació d’ajuts i altres serveis indirectes en qüestions d’habitatge; gestió del parc públic d’habitatges, que haurà d’incloure el Registre de Sol•licitants d’Habitatge Protegit de Catalunya; mediació en el parc de pisos privats, i rehabilitació del parc d’habitatges construït. La creació d’aquests serveis permetrà desenvolupar el Decret 454/2004, del Pla per al dret a l’habitatge, i el Decret 455/2004, de rehabilitació d’habitatges de Catalunya.

El Registre Únic de Sol•licitants, el coordinarà Adigsa, empresa pública adscrita a Medi Ambient i Habitatge, i serà un instrument que aglutinarà l’oferta i la demanda de pisos de protecció oficial. També gestionarà la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social, que té com a finalitat dinamitzar el mercat de lloguer i aconseguir una oferta d’arrendaments a preus moderats.

La implantació de les oficines en els municipis es farà, sempre que sigui possible, a partir dels serveis municipals existents i en el marc d’un Pla local d’habitatge. En aquesta línia, Adigsa es compromet a crear borses locals de lloguer social o a reforçar les existents, mentre que, entre d’altres mesures, l’IUHAL oferirà assistència tècnica i econòmica als municipis en el disseny i la provisió, d’acord amb les necessitats del municipi.

La Direcció General d’Habitatge, Adigsa i l’IUHAL establiran una Comissió de Seguiment, que es reunirà semestralment, per “... assegurar la coordinació de mesures i iniciatives i el correcte desenvolupament...” dels pactes fixats avui.