L’Ajuntament de Tarragona substituirà la simbologia franquista en els habitatges de protecció oficial després d’haver-ho aprovat en el ple municipal del passat 19 de desembre i d’haver-se afegit a la campanya per eliminar vestigis feixistes que impulsa Adigsa, l’empresa del Departament de Medi Ambient i Habitatge que fa el manteniment i la rehabilitació del parc d’habitatge públic de la Generalitat. El consistori tarragoní ha de comunicar el nombre de noves plaques que necessita.

La campanya per eliminar les plaques franquistes ha comptat amb el suport d’altres quatre municipis de les comarques tarragonines: l’Arboç (Baix Penedès), Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), i Torredembarra i Constantí (Tarragonès).

Adigsa s’encarrega de lliurar la nova placa i, contra factura, ingressa l’import pressupostat mitjançant transferència bancària. En tot Catalunya, hi han participat 53 ajuntaments, dels quals 18 ja estan retirant les antigues plaques. Torredembarra ha estat el primer municipi de Tarragona a canviar-les; la resta, tenen pendent de comunicar quantes en necessiten i quin pressupost representa la substitució.

Acord parlamentari de 2004

El Parlament de Catalunya va acordar el 13 d’octubre de 2004 iniciar una campanya amb l’objectiu d’eliminar els símbols feixistes dels edificis de protecció oficial construïts per promotors privats durant la dictadura de Franco. La campanya d’adhesió s’ha perllongat fins al 30 d’abril.