L’Ajuntament de Castelldefels (Baix Llobregat) retirarà 20 plaques franquistes dels edificis de protecció oficial de la ciutat, i les substituirà per d’altres de la Generalitat que recordaran el caràcter de protecció oficial amb què van ser construïts. Així ho ha aprovat el Ple de l’Ajuntament per setze vots a favor dels grups municipals del PSC-PM, ICV-EUiA, CiU, AVVIC i ERC, i cinc abstencions dels regidors i la regidora del grup municipal del PP.
La iniciativa de retirar les plaques franquistes parteix del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el qual, mitjançant l’empresa Adigsa, ofereix una placa alternativa substitutòria, sense cap simbologia partidista ni política. Adigsa duu a terme el manteniment i la rehabilitació del parc d’habitatge públic de la Generalitat. En aquest cas, s’encarrega de lliurar la nova placa i, contra factura, ingressa l’import pressupostat mitjançant transferència bancària. La campanya ha comptat, fins ara, amb la col·laboració de 78 ajuntaments.
Acord per eliminar noms franquistes
En la línia de treball per eliminar simbologia franquista, la Universitat de Lleida ha finalitzat la primera fase d’un conveni que va signar amb Adigsa, el 27 de juliol passat, per redactar un informe sobre les promocions d’habitatge amb protecció que encara conserven el nom franquista. En la primera part del projecte s’ha fet una recerca històrica dels edificis i els personatges que els donen nom. A partir d’ara, i de manera conjunta amb els ajuntaments, s’iniciarà el procés de canvi de nom. A Lleida, també hi participaran la FAV (Federació d’Associacions de Veïns) i la FAVIBC (Federació d’Associacions de Veïns d’Habitatge Social de Catalunya).