El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha presentat els resultats de les proves mediambientals d’utilització d’un combustible alternatiu, els llots secs de depuradores d’aigües urbanes, a forns de fabricació de clínquer. Aquest estudi revela que l’ús de llots de depuradora per substituir fins a un 20% de coc de petroli ha representat, durant el període de proves, un estalvi net d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle equivalent a 9.000 tones de CO2. En aquest sentit, el projecte ha confirmat una millora ambiental important. A més, segons l’informe complementari del Departament de Salut, les emissions de contaminants a l’atmosfera són independents de l’ús exclusiu de coc de petroli o de la substitució parcial d’aquest combustible per llots secs de depuradora urbana, és a dir, que la qualitat de l’aire que respiren les persones no està relacionada amb aquest tipus de combustible.
La Comissió de Seguiment de les proves, formada pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern i Sitges, l’agrupació empresarial Ciment Català, els sindicats, les associacions veïnals, i les entitats ecologistes i d’usuaris i consumidors, disposa d’un mes per avaluar i contrastar les dades que els han estat lliurades. Així mateix, les dades també estan disponibles al web del Departament de Medi Ambient i Habitatge.
L’ús de llots secs de depuradora s’ha implantat, els darrers anys, a Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Luxemburg i Suïssa, i a altres comunitats d’Espanya es fa des de temps. Les proves de substitució de combustible van tenir lloc entre els mesos de juliol i desembre de 2005 a les fàbriques de ciment de Vallcarca, al municipi de Sitges, i de Sant Feliu de Llobregat.