oTambé es faran estudis sobre seguiment de les proliferacions de meduses oAvui es formalitza l'acord amb el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, per al desenvolupament del Pla pilot de recollida d'eixams de medusesoLes mesures que es contemplen són de caire preventiu i paloliatiu i s'inscriuen dins el programa de vigilància i control sobre l'estat de les platges 2007 que desenvolupa l'ACAo Des de l'inici de la campanya de vigilància de platges 2007, la presència de meduses a les nostres costes ha estat dins els paràmetres normals per l'època

L’Agència Catalana de Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha signat avui un conveni de col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors per desenvolupar un pla pilot de recollida de meduses al litoral català durant els mesos d’estiu.

Aquesta iniciativa s’inscriu dins el programa de vigilància i informació de l’estat de les platges i a la prevenció i neteja de les aigües litorals que desenvolupa l’ACA des de fa anys. A través d’aquest programa s’avaluen múltiples variables ambientals relacionades amb la qualitat de les aigües i l’estat de les platges, així com diversos fenòmens naturals com les proliferacions de fitoplàncton, la introducció d’espècies invasores i l’arribada d’eixams de meduses. En relació a les meduses, de juny a setembre, l’ACA fa el seguiment de la presència de meduses a les aigües litorals i a les  platges a través dels mitjans humans i tècnics que desplega durant la temporada de bany.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha considerat necessari implementar algunes mesures de caràcter pal·liatiu i endegar un Pla pilot per a la recollida d'eixams de meduses utilitzant embarcacions adequades per actuar a les aigües litorals més properes a la costa. Aquestes mesures s’activen perquè en els darrers estius s’ha posat de manifest que les proliferacions de meduses han ocasionat problemes als banyistes i han propiciat una certa alarma social que en un futur pot repercutir negativament en les economies turístiques locals i en l’explotació dels recursos pesquers.

 Pla pilot de recollida de meduses

 El Pla pilot de recollida d'eixams de meduses s'emmarca dins d'un conjunt més ampli de mesures estratègiques que inclouen a més de la seva recollida en fase pilot, treballs de recerca i seguiment de les proliferacions de meduses en les aigües litorals de Catalunya per avaluar aquest fenomen i les seves conseqüències sobre les comunitats marines i l’ús lúdic de les platges.

 La línia bàsica de col·laboració entre les tres entitats  (DMAH, DAR i Federació Catalana de Confraries de Pescadors) consisteix a crear un pla d’acció que permeti donar resposta en situacions d’emergència provocades per l’arribada de grans quantitats de meduses a algun sector del litoral català.

 També s’ha de destacar la implicació de tots els municipis costaners amb l’objectiu d’optimitzar les tasques de prevenció, control i neteja de les aigües litorals. En aquest sentit, l’Agència treballa conjuntament amb els municipis de la costa per aconseguir una millor coordinació de les actuacions durant els possibles episodis d’incidències a les platges.

 Cal tenir en compte que l’Agència va crear una comissió de seguiment sobre el control de les platges formada per representants dels ajuntaments de la costa, dels consells comarcals, i els tècnics i assessors científics de l’ACA. Aquesta comissió té com a objectiu mantenir una comunicació i un seguiment constant a fi d’aconseguir la màxima coordinació i eficiència.

 En aquest sentit, el pla inclou un sistema de comunicació constant entre les parts,  l’establiment per part de l’ACA deles metodologies i necessitats relatives a la recollida de meduses indicant, en cada cas, el nombre d’embarcacions que es considerin necessàries i la zona costanera on aquestes han d'actuar. El Pla també inclou les mesures sobre el transport i gestió de les meduses recollides i obtenció de dades i mostres relatives a les actuacions de recollida de meduses.

 El conveni contempla que 30 embarcacions estaran a disposició de l’ACA, al mateix temps que també es disposarà d’embarcacions de suport que portaran a terme activitats de recollida només en casos excepcionals i com a reforç de les embarcacions adscrites al pla pilot. Aquestes 30 embarcacions estaran distribuïdes al llarg de la costa catalana seguint criteris de màxima eficàcia i capacitat de resposta, i d’acord amb el que determinin les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors.

 És recomanable que els eixams de meduses es recullin prop de la costa (entre els 50 i els 200 metres). Per això, les embarcacions que s’utilitzaran seran de petites dimensions (eslora, registre i potència) i les seves característiques hauran de permetre  que puguin acostar-se al màxim a la platja per recollir amb tècniques, el més artesanals possible, les meduses. Paral·lelament, si es considera convenient, es podran assajar sistemes alternatius de recollida emprant altres arts.

 El període operatiu s’estableix, de dilluns a diumenge, inclosos dies festiu i sempre en horari diürn. Paral·lelament es recomana que el tipus d’embarcació sigui de petites dimensions i que s’utilitzi una xarxa que pugui pescar en aigües superficials per evitar així l’esmicolament de les meduses. La recollida de meduses s’haurà de fer en petites quantitats i amb una freqüència elevada.

 Les mesures del Pla pilot de recollida, que són de caire preventiu i pal·liatiu, tindran una vigència que anirà des de la seva signatura fins el 16 de setembre d’aquest any. De moment, en aquesta temporada de bany la presència d’exemplars de meduses a les nostres costes ha estat dins els paràmetres normals per l’època

Estudis de recerca i seguiment de les proliferacions de meduses

 Paral·lelament es desenvoluparà  el conveni amb l’Institut de Ciències del Mar-Consell Superior d’Investigacions Científiques amb el propòsit de desenvolupar treballs de recerca i seguiment de les proliferacions de meduses a les platges de Catalunya, que  tindrà una vigència de tres anys.

 Les línies bàsiques d’aquesta col·laboració consisteixen a avaluar les incidències de les proliferacions de meduses a nivell de platges mitjançant l’estudi i tractament de les dades recollides per l’ACA a les costes catalanes. Així, es podrà elaborar un model de predicció de cara al futur, estudiar l’impacte de l’augment de meduses a les nostres costes, crear protocols i recomanacions d’actuació adreçades a les administracions i entitats locals i preparar jornades divulgatives.

 Finançament de les actuacions

 El pressupost, a càrrec de l’ACA, per a aquestes actuacions per al 2007 és de 420.000 euros, dels quals 211.000 són per al Pla pilot de recollida i la resta per al desenvolupament dels estudis a través de l’Institut de Ciències del Mar.

 En el cas del pla pilot de recollida, les embarcacions adscrites al Pla rebran una remuneració econòmica que estarà en funció de la seva situació, depenent si es troben en espera o bé si participen directament en la recollida. En situació d’espera rebran 30 € per embarcació i dia (7 dies per setmana), per a la totalitat de les embarcacions involucrades en el Conveni. En situació operativa de recollida rebran 60 € per embarcació i hora.