L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha impulsat la constitució de la Comunitat d’Usuaris de la Tordera, una de les conques amb major complexitat del país des del punt de vista de la gestió de l’aigua, tant per la seva extensió com per la diversitat d’usos que s’hi duen a terme (abastament domèstic, regadiu i industrial). Es tracta d’una organització pública amb l’objectiu que els usuaris, de manera col•lectiva, adoptin directament o participin de les decisions que afecten l’aprofitament dels recursos hidràulics del seu àmbit, alhora que ofereix una interlocució única dels usuaris de l’aigua amb l’Administració.
El procés de constitució d’aquesta Comunitat d’Usuaris ha estat molt ben acollit i compta amb la participació dels municipis que formen part de la conca, i de les indústries i regants de la zona. Aquesta bona acceptació es va manifestar especialment en la reunió celebrada el passat 20 d’octubre, que va comptar amb la participació de representants de les administracions locals, dels usos agraris, de les indústries de la conca de la Tordera i de l’Agència Catalana de l’Aigua, els quals van acordar la formació d’una Comissió Gestora per a la constitució de la Comunitat d’Usuaris de la Tordera. Aquest òrgan haurà de prendre les decisions que han de conduir a la creació de la Comunitat d’Usuaris i a l’inici dels tràmits constitutius, com ara l’àmbit territorial de la Comunitat, o l’elaboració de l’Inventari d’usuaris. La Comissió funcionarà en ple i per comissions i es preveu per al pròxim 10 de novembre la primera reunió del Ple per a la constitució de comissions a l’Ajuntament de Tordera.
Aquesta iniciativa segueix d’altres que ja fa anys que funcionen amb un excel•lent resultat com són la Comunitat d’Usuaris del Delta de Llobregat, amb més de 20 anys d’existència, la de la Cubeta de Sant Andreu de la Barca, o la Comunitat d’Usuaris de l’Aqüífer Carme–Capellades (Anoia). L’ACA té previst de promoure la creació de més comunitats d’usuaris d’aquest tipus que tenen com a objectiu l’autoregulació dels aqüífers i un millor control i ús dels recursos hídrics amb la participació dels usuaris.
El 50%, aproximadament, dels recursos hídrics de la conca de la Tordera es destinen a l’abastament als ajuntaments de la zona, un 30% a usos industrials i un 20% a regadiu.
Cal destacar el paper fonamental que ha tingut l’entrada en servei de l’estació dessaladora de la Tordera, al terme municipal de Blanes, en la recuperació de l’equilibri entre les demandes totals i els recursos disponibles en la conca.