L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), organisme que depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge, manté les mesures de restricció d’usos de l’aigua corresponents a la fase d’excepcionalitat 1 a gairebé tot Catalunya, tret de la conca de la Garona i el sistema Siurana-Riudecanyes. Aquesta revisió es realitza cada quinze dies.
En la present revisió del Decret 93/2005, de 17 de maig, els llindars de sequera no determinen un canvi d’escenari d’excepcionalitat. Les pluges esdevingudes els darrers dies no s’han traduït en la recuperació apreciable de cap dels grans sistemes d’embassaments, tot i que han ajudat a pal•liar temporalment els efectes de la sequera en àmbits molt locals. També cal destacar que en el manteniment d’aquesta situació han contribuït notablement els acords d’estalvi pactats amb diferents comunitats de regants a fi d’incrementar la disponibilitat de recursos i la garantia d’abastament a la població de les àrees urbanes servides des del Ter i el Llobregat.
Malgrat que encara es mantingui l’escenari d’excepcionalitat 1 a la majoria del territori, la situació hidrològica evoluciona cap a la reducció progressiva de les reserves i amb manca d’aportacions, tal com era previsible en aquesta època de l’any. Aquesta situació és especialment preocupant a les conques dels rius Llobregat i Cardener, les reserves dels quals es troben a poc més del 24% de la seva capacitat màxima.
Davant d’aquesta situació, es pot donar el cas que a l’hora de gestionar l’últim 20% del volum dels embassaments s’iniciï una disminució progressiva de la qualitat de l’aigua i això pot originar una major dificultat en la potabilització i un augment del cost de tractament de l’aigua. Per aquests motius, l’ACA intensificarà els controls i les analítques de la qualitat de les aigües.
El Decret 93/2005, de 17 de maig, d’adopció de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hídrics, estableix tot un seguit de mesures per restringir l’ús de l’aigua en diversos àmbits i garantir l’aigua per a ús de boca. L’escenari d’excepcionalitat 1 estableix principalment un primer nivell de restriccions dels usos de l’aigua en els àmbits agrícoles i de producció hidroelèctrica, i per a diversos usos ornamentals i de reg de carrers i jardins.
Situació d’emergència a 56 poblacions
Així mateix, cal destacar que un total de 56 poblacions de Catalunya són en situació d’emergència i han sol•licitat les autoritzacions petinents de l’ACA per a l’abastament amb cisternes i captacions d’emergència. Aquests municipis no poden abastir-se d’aigua per a consum domèstic, principalment perquè s’han assecat els pous i les captacions d’aigües superficials que els subministren l’aigua per a ús de boca.
Els municipis són els següents:
Nom de la comarca Nom del municipi BAGES, ELBERGUEDÀ, EL
BERGUEDÀ, EL
ANOIA, L’
VALLÈS ORIENTAL, EL
BAGES, EL
VALLÈS ORIENTAL, EL
VALLÈS ORIENTAL, EL
BAGES, EL
VALLÈS ORIENTAL, EL
BAGES, EL
BAGES, EL
ANOIA, L’
BERGUEDÀ, EL
BERGUEDÀ, EL
OSONA
OSONA
BERGUEDÀ, EL
BERGUEDÀ, EL
OSONA
VALLÈS ORIENTAL, EL
ANOIA, L’
BAGES, EL
VALLÈS ORIENTAL, EL
BERGUEDÀ, EL
VALLÈS ORIENTAL, EL
BAGES, EL
BAGES, EL
VALLÈS ORIENTAL, EL
ANOIA, L’
RIPOLLÈS, EL
NOGUERA, LA
ALT URGELL, L’
NOGUERA, LA
NOGUERA, LA
SEGARRA, LA
GARRIGUES, LES
ALTA RIBAGORÇA, L’
PALLARS SOBIRÀ, EL
NOGUERA, LA
BAIX CAMP, EL
BAIX PENEDÈS, EL
BAIX CAMP, EL
CONCA DE BARBERÀ, LA
CONCA DE BARBERÀ, LA
PRIORAT, EL
PRIORAT, EL
ALT CAMP, L’
ALT CAMP, L’
CONCA DE BARBERÀ, LA
CONCA DE BARBERÀ, LA
CONCA DE BARBERÀ, LA
TARRAGONÈS, EL
BAIX CAMP, EL
CONCA DE BARBERÀ, LA
BAIX CAMP, EL
ArtésAvià
Bagà
Bruc
Caldes de Montbui
Calders
Campins
Cànoves i Samalús
Castellbell i el Vilar
Castellcir
Castellfollit del Boix
Gaià
Llacuna, la
Montclar
Olvan
Olost
Perafita
Quar, la
Sagàs
Sant Boi de Lluçanès
Sant Celoni
Sant Martí de Tous
Sant Mateu de Bages
Sant Quirze Safaja
Santa Maria de Merlès
Santa Maria de Palautordera
Súria
Talamanca
Vallgorguina
Vilanova del Camí
Llosses, les
Àger
Pont de Bar, el
Artesa de Segre
Camarasa
Estaràs
Pobla de Cérvoles, la
Pont de Suert, el
Sort
Vilanova de Meià
Alforja
Bellvei
Capafonts
Espluga de Francolí, l’
Forès
Gratallops
Poboleda
Puigpelat
Rourell, el
Pontils
Sarral
Vallclara
Vespella de Gaià
Vilaplana
Vilaverd
Vinyols i els Arcs
Els plans de contingència
52 municipis resten pendents de presentar el seu pla de contingència per fer front a problemes de desabastament si s’arribés a una situació d’emergència, per la qual cosa l’ACA els n’ha requerit formalment la presentació.
L’ACA, en un clima de treball preventiu, ha demanat a tots els municipis de 20.000 h. que analitzin recursos alternatius existents al seu àmbit que siguin susceptibles d’entrar en funcionament en l’escenari d’emergència, com poden ser pous abandonats o captacions amb problemes de qualitat, recursos que són especialment esmentats al Decret d’emergència que s’està ultimant i que inclou els mecanismes administratius necessaris per posar-los en funcionament (amb la implicació del Departament de Salut).
La reutilització del canal de la Dreta del Llobregat
Després d’uns dies de treballs destinats a ajustar els valors dels paràmetres de control i estudiar els resultats de les analítiques portades a terme durant la setmana de bombaments d’aigua al canal, es té la certesa que l’aigua regenerada de l’EDAR Sant Feliu compleix els requisits sanitaris imposats pel Departament de Salut i, per tant, ahir es va tornar a donar aigua de la depuradora al canal de la Dreta.