Territori

Impulsar la millora de la gestió dels residus municipals, eix de les actuacions de l'Agència de Residus de Catalunya per al 2007

query_builder   23 gener 2007 12:59

event_note Nota de premsa

Impulsar la millora de la gestió dels residus municipals, eix de les actuacions de l'Agència de Residus de Catalunya per al 2007

El pressupost de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per al 2007 s'incrementa en un 10 % respecte al de l'any passat i ascendeix a 131,8 milions d'euros

L'ARC incorpora el Centre d'Activitat Regional per a la Producció Neta

Es preveuen noves actuacions en infraestructures de gestió de residus municipals i de remodelació de sòls contaminats. I es reforça el condicionament d'instalolacions existents

Es continua amb el programa d'ajuts iniciat el 2006. Per al 2007 es preveuen subvencions per a la implantació de deixalleries, la prevenció de residus municipals, l'ambientalització de festes populars i projectes amb cololectius d'inserció sociolaboral, entre d'altres

El consell de direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, celebrat el 22 de gener, ha aprovat la proposta d’avantprojecte del seu pressupost per al 2007. L’import del pressupost s’incrementa en un 10% respecte de l’any passat i ascendeix a 131,8 milions d’euros. Aquest augment s’emmarca en el contracte programa signat amb la Generalitat de Catalunya i en l’impuls dels nous cànons.

L’ARC ha acordat incorporar a les seves competències el Centre d’Activitat Regional per a la Producció Neta (CAR PN), una de les sis organitzacions que formen part del Pla d'acció de la Mediterrània. L’objectiu principal del CAR PN és promocionar i difondre la prevenció i la reducció de la contaminació en origen dels sectors industrial, agrícola i turístic. El pressupost de l’ARC recull una transferència del Ministeri de Medi Ambient per un import d’1,2 milions d’euros a fi de finançar les activitats del CAR PN, entre d’altres fonts.

A més de donar continuïtat a les actuacions iniciades el 2006, el pressupost de 2007 en preveu de noves que corresponen a tres grans conceptes: les actuacions derivades de compromisos acordats —com ara projectes cofinançats, compensacions i complements de fons de cohesió—, les noves actuacions del Pla d’infraestructures de residus municipals, i les actuacions de millora d’instal•lacions existents i recuperació de sòls contaminats.

Pel que fa a la millora d’instal•lacions existents i recuperació de sòls contaminats, s’inclouen quatre apartats: la millora en la transferència de residus municipals, la millora i l’ampliació de plantes de compostatge, les millores ambientals en dipòsits controlats existents i plantes de triatge, i la remediació de sòls contaminats.

Alguns exemples d’actuacions previstes per al 2007 són l’inici del rebliment i restauració de l’argilera Elena de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), la clausura i restauració paisatgística de la darrera fase del dipòsit del Garraf (Garraf), l’inici de l’activitat de la planta de tractament biològic de Can Barba, a Terrassa (Vallès Occidental), i l’inici de la construcció de la planta de tractament de matèria orgànica de Granollers (Vallès Oriental). D’entre les actuacions endegades el 2006 que tenen continuïtat el 2007, destaquen la construcció de la planta de tractament de residus municipals del Botarell (Baix Camp) i la continuïtat de les obres de l’Ecoparc 4 d’Hostalets de Pierola (Anoia).

Les subvencions que atorga l’Agència de Residus de Catalunya el 2007 ascendeixen a 29 milions d’euros i corresponen als conceptes següents: implantació de deixalleries i altres equipaments per a la recollida selectiva i valorització dels residus municipals; prevenció de residus municipals; projectes en matèria de residus que es desenvolupin amb col•lectius d’inserció sociolaboral; clausures d’abocadors municipals fora d’ús; minimització de residus industrials; infraestructures de tractament de purins; foment del consum de matèries recuperades; ajuts als ens locals per recuperar sòls contaminats, i ambientalització de festes populars.

El pressupost de l’ARC per al 2007 també inclou una previsió dels ingressos corresponents al Fons de Gestió de Residus. En aquest concepte s’inclou tant el cànon vigent des de 2004 de deposició de residus municipals com una estimació de l’import dels nous cànons que es preveuen crear. Aquests nous impostos gravaran la incineració dels residus municipals i l’abocament de residus de la construcció, amb l’objectiu de reduir el rebuig i augmentar la recollida selectiva. 

Els beneficiaris dels recursos procedents de la recaptació del cànon són els ens locals que justifiquin la recollida separada de la fracció orgànica, i el seu lliurament a les plantes de tractament. Així mateix, també en són beneficiaris els ens locals titulars de les deixalleries, en funció del volum de població a la qual donen servei i de la valorització que facin de determinats residus, com ara piles i olis vegetals.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia