El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat per la delagada del Govern de la Generalitat a Barcelona, Carme San Miguel, el director general de Promoció de l’Habitatge, Joaquim Gascó, i l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Antoni Morral, ha assistit aquest matí a l’inici de les obres de construcció dels 112 habitatges amb protecció oficial del carrer de la Clota. També s’han presentat els detalls d’aquesta actuació i d’una altra promoció de 24 habitatges protegits que es construiran al Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès.

El 13 de juliol de 2005, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès van signar un conveni per a la construcció de la promoció de 112 habitatges de lloguer per a joves, situada al carrer de la Clota. L’altra promoció que el Departament té en marxa al municipi és de 24 habitatges que es preveu destinar a lloguer, i està situada a la cruïlla del carrer de la Serra de Galliners i el carrer C, en un solar del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, que promou el Consorci integrat per l’Ajuntament i l’Incasòl.

Les dues promocions sumen una inversió total per part de l’Incasòl de 10,36 milions d’euros.

Aquestes actuacions s’inscriuen en el marc del Pla per al dret a l’habitatge 2004-2007, promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, que té com a objectiu atendre al màxim les necessitats d’habitatge de la població introduint diferents mesures, entre les quals es troba l’increment de la construcció d’habitatges protegits per part de l’Incasòl.

Així mateix, els nous habitatges compliran amb els paràmetres de sostenibilitat i ecoeficiència que estableix el Decret 21/2006, de 14 de febrer, que regula l’adopció de criteris ambientals i d’ecoeficiència en els edificis.

Promoció de 112 habitatges al carrer de la Clota

L’Institut Català del Sòl ha iniciat les obres per construir 112 habitatges amb protecció oficial destinats a lloguer per a joves, amb un pressupost de 7,19 milions d’euros. La promoció està situada en un solar del carrer de la Clota cedit a l’Institut Català del Sòl per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. Es tracta de dos edificis aïllats, un primer bloc de 59 habitatges en forma d’L, distribuïts en planta baixa més tres plantes pis, i un segon bloc lineal de 53 habitatges, distribuïts en planta baixa més cinc plantes pis. Tots els habitatges tenen un dormitori i la seva superfície útil oscil•la entre els 38 m2 i els 43 m2. A la planta baixa es reserven 4 habitatges adaptats i també s’ha previst un equipament per a reserva d’habitatge assistencial adaptat per a 12 persones amb discapacitat psíquica. A la planta soterrani es construirà un aparcament de 71 places.

Les instal•lacions de l’edifici inclouen una xarxa separativa d’aigües fecals i pluvials i la instal•lació de plaques d’aprofitament de l’energia solar per a la producció d’aigua calenta sanitària. A més, la promoció serà construïda amb sistemes d’estalvi energètic. L’Incasòl i l’empresa química BASF van firmar un conveni, el passat mes de març, per edificar aquests habitatges amb tècniques i materials d’última generació per tal de complir amb els paràmetres d’ecoeficiència més rigorosos, i millorar així els resultats actuals d’eficiència energètica fins a un 40%. Tanmateix, l’edifici de 53 habitatges participa al projecte Policity, que es desenvolupa a tres ciutats europees (Stuttgart, Torí i Cerdanyola del Vallès) amb subvenció de la Unió Europea; i constituirà un centre de coneixement aplicat de gran utilitat per a tots els desenvolupaments i centres urbans de Catalunya. Per poder-ne fer el seguiment i la comprovació, i segons el conveni signat, BASF realitzarà un monitoratge en cinc dels habitatges a fi de mesurar els resultats ambientals i energètics de les solucions aplicades.

L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Jaime Pastor.

Promoció de 24 habitatges al Centre Direccional

L’Institut Català del Sòl ha adjudicat recentment les obres de construcció d’una nova promoció de 24 habitatges amb protecció oficial a Cerdanyola del Vallès, amb un pressupost de 3,17 milions d’euros. Concretament, els nous habitatges es troben al nou sector del Centre Direccional–la Plana del Castell, que promou el Consorci del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, integrat per l’Ajuntament del municipi i l’Incasòl.

 La promoció està situada a la cruïlla del carrer de la Serra de Galliners i el carrer C, en un solar del Centre Direccional. Es tracta d’un edifici amb 24 habitatges, 32 places d’aparcament i 4 locals comercials. Els habitatges se situen en tres plantes pis separades per dues escales independents. És previst de destinar els pisos a lloguer i la seva superfície útil és d’uns 70 m2. Dels 24 habitatges, 23 tenen tres dormitoris i 1 en té dos. Un dels habitatges és adaptat.

L’obra es basa en un projecte dels arquitectes Fidela Frutos i J. M. Sanmartín, i té un termini d’execució de 17 mesos.

 Les instal•lacions de l’edifici inclouran una xarxa separativa d’aigües fecals i pluvials i plaques d’aprofitament de l’energia solar per a la producció d’aigua calenta sanitària. 

Centre Direccional – la Plana del Castell de Cerdanyola del Vallès

El Centre Direccional – la Plana del Castell de Cerdanyola del Vallès conforma un sector de 350 hectàrees en vies de desenvolupament, on conviuran espais verds de gran interès biològic, amb un parc de 3.300 habitatges (1.200 amb protecció oficial i 2.100 de renda lliure), i indústries d’alta qualificació tecnològica i mediambiental. Així, en aquesta zona es preservarà part del territori per poder mantenir el connector biològic entre la serra de Collserola i Sant Llorenç del Munt. En terrenys del Centre Direccional – la Plana del Castell s’està construint el laboratori de llum Sincrotró Alba, el primer accelerador de partícules que es construeix a Espanya i al sud d’Europa, que es convertirà en la instal•lació científica més important de l’Estat.

El Consorci del Centre Direccional – la Plana del Castell, integrat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i l’Institut Català del Sòl, és l’Administració actuant en el desenvolupament urbanístic d’aquest nou sector, una actuació emblemàtica de la nova política urbanística i de concepció del territori que impulsa el Govern de la Generalitat.

En aquest sentit, la Generalitat i el Consorci del Centre Direccional s’han compromès a construir nou barri en aquest sector que tindrà un caràcter innovador. El 27 de novembre de 2006, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, el Consorci del Centre Direccional i Foment de les Arts i del Disseny (FAD) van signar un conveni per a la promoció d’un nou barri residencial de 750 habitatges al Centre Direccional – la Plana del Castell. La meitat dels 750 habitatges seran amb protecció oficial i se situaran a l’entorn de la via que forma l’espai de connexió entre aquesta ciutat i el Centre Direccional – la Plana del Castell.

La planificació d’aquest nou barri residencial ha de tenir un caràcter exemplar i per això es desenvoluparà tenint en compte elements nous adaptats a les exigències actuals, socials, tecnològiques i ambientals, de manera que esdevingui un barri pilot per al desenvolupament d’altres barris d’iniciativa pública i privada.