El projecte que ha elaborat l’ACA estableix la definició i valoració de les obres necessàries per a la reordenació fluvial del meandre de la Coromina i les zones confrontants

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha presentat avui al municipi de Cardona el projecte constructiu per a la conducció i aportació de cabal a la resclosa de la Coromina. Aquesta obra, que tindrà un cost de més de vuit-cents mil euros, permetrà la reordenació fluvial d’aquesta zona, cosa que suposarà la restauració paisatgística i funcional del riu i les seves zones d’influència amb l’aportació d’un cabal de manteniment i cabals de reg per als horts històrics de la zona.

Objectius del projecte

El projecte constarà d’una reordenació de la llera per donar al riu una morfologia i un perfil d’acord amb la nova situació hidrològica i unes millores a l’endegament del riu.

D’aquesta manera, els principals objectius són: recrear parcialment els hàbitats propis del curs fluvial; recuperar el riu per al veïnat de la Coromina a través de la continuïtat fluvial de la llera del riu Cardener; potenciar l’autorecuperació biològica i paisatgística de la zona, i compatibilitzar la recuperació del medi natural amb els diferents usos actuals del sòl a la zona.

Aportació de cabal de manteniment

En l’assoliment d’aquests objectius, té un paper fonamental l’aportació d’un cabal de manteniment de 200 l/s que es realitzarà amb una conducció que connectarà l’entrada del túnel de desviament amb la resclosa de la Coromina tot remuntant l’antic curs del riu Cardener pel seu marge esquerre. Mitjançant aquesta conducció, es recuperarà el reg dels regants de la Coromina i es disposarà d’un cabal màxim de 15 l/s, amb una dotació d’aigua de 7,5 l/s per a cada marge del riu.

Restauració ambiental

Es durà a terme una restauració ambiental per recrear part dels hàbitats propis del curs fluvial i recuperar el riu per al veïnat de la Coromina, i també potenciar l’autorecuperació biològica i paisatgística de la zona. Aquesta restauració ambiental dividirà la zona d’estudi en tres trams de característiques i estats de conservació diferents en funció de la degradació del tram i el nombre d’actuacions a dedicar. El primer tram bàsicament estudia la consolidació d’una base de parament d’aigua avall de la resclosa de la Coromina a través d’una escullera i la construcció d’una zona de lleure en aquest tram. En aquesta zona de lleure es construirà un mirall d’aigua amb espais verds i es condicionarà aquest espai per al profit dels veïns com a zona lúdica i de passeig. En el segon tram, l’actuació s’enfoca cap a la recuperació dels valors ambientals de la llera del riu: regeneració de la vegetació de ribera i millora de la qualitat de l’aigua del riu mitjançant una zona d’aiguamolls amb plantes helofítiques i nitròfiles. En el tercer tram, s’estudia la possibilitat de restaurar la Font de la Carosa i de crear una zona d’esbarjo, i d’altres actuacions adreçades a millorar la comunicació de tot el tram de riu.

El pressupost d’execució de les actuacions per contracta és de 862.068,96 € (sense IVA), i el termini d’execució és de 8 mesos.