"Llegir la història de la Muntanya. Arqueologia al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici"

Una exposició mostra la història del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a partir de les restes arqueològiques trobades als jaciments del parc

L'exposició es podrà visitar durant tot el mes de febrer a Esterri d'Àneu i després s'instalolarà en altres municipis del Parc Nacional
La Quadra de Casa Gassia (Ecomuseu de les valls d'Àneu) d'Esterri d'Àneu acollirà a partir del pròxim dimarts, 30 de gener, l'exposició Llegir la història de la muntanya. Arqueologia al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La inauguració serà a les 19 hores i anirà a càrrec de Joaquim Llach, president del patronat del Parc Nacional i Ramon Badia, president del consorci de l'Ecomuseu de les valls d'Àneu.

La mostra, organitzada pel Parc Nacional, l'Ecomuseu de les valls d'Àneu i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), presenta els primers resultats i materials obtinguts durant les tasques de catalogació i estudi dels jaciments arqueològics existents dins del parc, una iniciativa promoguda pel parc des de l'any 2004 i encarregada a un equip de recerca de la UAB, dirigit per Ermengol Gassiot.

Les tasques de recerca han permès reconstruir el passat a partir de restes encara ben visibles: des de les d'un petit fogar datades entre 9.000 i 8.500 anys enrera (excavades en un jaciment de la vall de Peguera, que permeten saber que alguns circs glacials, a 2.400 m d'alçada, ja eren ocupats si més no esporàdicament) fins a les traces del segle XX, quan noves explotacions econòmiques, sovint vinculades a les necessitats del món urbà i industrial en procés d'expansió van esdevenir cada vegada més intenses.

La mostra, formada per textos, fotografies i plànols, estarà també acompanyada per diversos materials arqueològics recollits durant les campanyes de recerca, com ara recipients ceràmics de fa uns 3.600 anys d'antiguitat, objectes de ferro que provenen d'una cabana de principis del segle XVI, i materials lítics de fa uns 4.800 anys (làmines de sílex i puntes de projectil).

Amb aquesta exposició es pretén donar a conèixer una forma diferent de mirar el paisatge actual. El visitant descobrirà la història d'aquestes valls i com els homes i les dones van viure i treballar des de fa milers d'anys en els indrets que formen actualment el parc.

Durant la inauguració, Ermengol Gassiot, impartirà una conferència on es presentaran aquests primers resultats.

La mostra es podrà visitar durant tot el mes de febrer a Esterri d'Àneu, i itinerarà a diferents punts dels municipis que conformen el Parc Nacional durant els següents mesos.