Agència Catalana de l'Aigua

Finalitza la primera fase del transvasament del pantà de Sau al de Susqueda

query_builder   14 octubre 2005 16:34

event_note Nota de premsa

Finalitza la primera fase del transvasament del pantà de Sau al de Susqueda

L’operació continuarà en els pròxims dies però es podria aturar si hi ha una evolució molt positiva de l’embassament per les pluges previstes

Des de l’inici del buidatge de l’embassament de Sau s’han traspassat 25 hm3 d’aigua de Sau a Susqueda, i s’ha assolit el dia 13 d’octubre la totalitat de la primera fase del programa de buidatge. És previst continuar amb la segona fase de l’operació de transvasament durant el pròxims dies que se seguirà fent a través de la torre de la central hidroelèctrica i posteriorment pels desguassos de fons. No obstant això, si es registra una important evolució pluviomètrica en els pròxims dies es valorarà continuar amb l’operació.

 Seguiment i control de la qualitat

Dintre del programa de seguiment i control de la qualitat fins a la data d’avui, s’han realitzat cinc campanyes de mostrejos a l’embassament de Sau i quatre a l’embassament de Susqueda i un seguiment en continu dels principals paràmetres.

 Fins al moment, es pot concloure que l’aigua de Sau té una qualitat millor de l’esperada, sobretot comparada amb dades històriques.  No obstant això, a dia d’avui s’ha traspassat a Susqueda pràcticament la totalitat de l’aigua de millor qualitat augmentant el risc de mortaldat de peixos per anòxia en els propers dies, sobretot tenint en compte que el final d’aquest desembassament està coincidint amb l’entrada de les primeres aigües dels episodis de pluja que incrementen la terbolesa de l’embassament.

També s’ha confirmat l’acció oxigenadora produïda a la llera mateixa sobre l’aigua procedent dels desguassos de fons, i tot i que s’està a l’espera dels resultats analítics complets, no es pot descartar la idoneïtat del seu ús en les successives fases. Això significaria que podem comptar amb una reserva d’aigua addicional de la qual fins ara es qüestionava la seva qualitat per ser aprofitada com a aigua per a l’abastament.

Aquestes proves han estat realitzades per l’equip de qualitat responsable del seguiment del buidatge format per tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Universitat de Barcelona (UB), Universitat de Girona (UdG) i Aigües Ter Llobregat (ATLL).

 Tasques de captura de peixos i retirada de peixos morts

Durant els primers dies, la pesca va ser poc productiva, a causa  principalment de la manca d’experiències anteriors d’aquest abast i de les tècniques a utilitzar per la pesca massiva en aigües interiors. No obstant això,  durant els darrers dos dies s’han capturat unes 3 tones de peix, fonamentalment alburnell i alguns silurs. Destaca la captura d’un exemplar de silur de més de 50 kg i un metre i mig de longitud.

La quantitat de carpes capturades no ha estat significativa i la poca quantitat capturada s’ha retornat a l’embassament. En els propers dies, atès l’empitjorament de la qualitat a Sau, les carpes capturades es translocaran a l’embassament de Susqueda (seguint instruccions del Departament de Medi Ambient i Habitatge).

Durant el dijous s’ha detectat la presència d’uns 100 kg d’alburnells morts a la cua de l’embassament que han estat retirats per les embarcacions tipus Pelican. Encara nos’ha determinat la causa de la mort tot i  que tot apunta que podria ser per anòxia.

Les activitats de vigilància i recollida de peixos s’intensificarà durant els propers dies per  controlar una possible major mortaldat de peixos.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia