S'ha presentat el Reial decret 47/2007, que estableix el marc general en què se certificaran els edificis de nova construcció i que entra en vigor el 30 d'abril

El secretari general del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Eduard Pallejà, i el conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares, han inaugurat aquest matí una Jornada sobre la Certificació Energètica dels Edificis. La recent aprovació del Reial decret 47/2007 ha fet que la Jornada hagi tingut un especial interès, ja que estableix el marc en què s’hauran de certificar els edificis de nova construcció a l’Estat espanyol. Aquest Reial decret desenvolupa una part de la Directiva europea 2002/91/CE, relativa a l’eficiència energètica dels edificis.

La certificació energètica dels edificis estableix el procediment bàsic per certificar. Un dels objectius és promoure els edificis d’alta eficiència energètica i les inversions en estalvi d’energia. Per tal de facilitar-ne la informació als consumidors i usuaris finals dels edificis, s’aprova un distintiu comú a tot el territori nacional. Aquesta etiqueta dóna “nota” als edificis. El recent Reial decret incideix en la certificació d’edificis nous i en grans rehabilitacions. Pel que fa als edificis existents, es treballa en el marc dels projectes europeus Impact i Reshape.

Per part del Ministeri d’Habitatge, ha intervingut el subdirector general d’Innovació i Qualitat de l’Edificació de la Direcció General d’Arquitectura i Política d’Habitatge, Javier Serra, que ha presentat el nou Reial decret, que entra en vigor el proper dia 30 d’abril, i marcarà les pautes que hauran de seguir d’ara endavant les comunitats autònomes. Amb el Decret es pretén desenvolupar una metodologia homogeneïtzada perquè els paràmetres de la certificació siguin els mateixos a tota la Unió Europea. El Decret aprovat té un àmbit d’aplicació limitat, ja que incideix en edificis nous i en grans rehabilitacions.

 Juan Manuel Fernández del CADEM (Ens Basc de l’Energia) ha exposat l’experiència del País Basc en certificació energètica, on ja fa prop de 14 anys que se certifiquen edificis i, actualment, són en procés d’adaptació al nou marc legislatiu que obre el nou Reial decret. La seva intervenció ha estat bàsicament per exposar la metodologia que segueixen al País Basc, ja que són els que tenen més experiència en certificació, i segueixen un sistema de qualificació de tres tipus (A, B o C) segons el percentatge de consums que fan els edificis. Fernández ha aprofitat l’ocasió per manifestar les diferències entre el que fan al País Basc i el que proposa ara el Ministeri amb aquest Decret. El CADEM és un agent que certifica de manera externa, mentre que el que proposa el nou Decret és que la responsabilitat recaigui en els projectistes.

Participació d’Adigsa en els projectes europeus Impact i Reshape

La Jornada s’ha organitzat dins del marc dels projectes europeus Impact i Reshape, que tracten sobre certificació energètica en edificis existents d’habitatge social. El Departament participa en aquests projectes a través de l’empresa Adigsa i en col•laboració amb la consultoria Ecofys.

La Conselleria de Medi Ambient i Habitatge participa des del 2005 en el projecte europeu Impact. L’objectiu de l’Impact és l’avaluació d’eines de certificació energètica per facilitar l’aplicació de la Directiva sobre la certificació energètica d’edificis existents d’habitatges i oficines. Actualment, s’han entrat dades per certificar 16 edificis, com el de les oficines d’Adigsa, entre d’altres.

 El projecte Reshape té com a objectiu l’aplicació de la nova directiva en edificis existents, així com integrar els resultats de la certificació en els processos d’informació. També pretén desenvolupar eines i estratègies per fer propostes de millores energètiques en el parc d’edificis existents.

Aplicació del Decret a Catalunya

Les implicacions de la transposició del Decret a Catalunya, les han exposat Joan Josep Vives, de la Direcció General de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge, i Cristina Castells, de l’Institut Català de l’Energia, com a representants dels organismes encarregats de vetllar pel compliment de la normativa energètica.

Vives ha assenyalat que Catalunya ja ha fet un primer pas per regular els consums energètics amb el Decret d’ecoeficiència, i ha estat crític pel que fa a l’oportunitat d’aprovar aquest Reial decret, del qual ha manifestat que ha nascut “una mica sobtat i coix”, ja que s’ha publicat i entrarà en vigor el proper 30 d’abril, mentre que el mètode i les eines per executar-lo encara no s’han enllestit. Per la seva banda, Cristina Castells ha destacat que el Decret és bo per a tothom, ja que proporcionarà un marc normatiu homogeni i pot ser un bon instrument de planificació, però també n’ha assenyalat les deficiències quant a les eines per aplicar aquesta certificació.

La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec de la directora general de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Núria Pedrals, que ha donat la benvinguda a aquesta certificació com un pas més en el camí cap a la qualitat de l’edificació i de les persones que hi viuen. Ha destacat els tres conceptes sobre els quals ha de treballar l’Administració:

• Facilitar i forçar, si cal, la implicació de tots els sectors afectats en el procés constructiu.

• Donar formació als agents intermedis, a fi de garantir una mà d’obra qualificada

• Fer pedagogia amb els usuaris Aquest darrer punt, l’ha destacat dient que ”cal establir la complicitat necessària perquè la demanda sigui la que obligui a aquesta certificació, ja que aquest sempre és un camí més fàcil que el de la imposició”.

A partir de demà, podreu consultar totes les ponències de la Jornada a www.adigsa.cat.