El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, en representació del president de la Generalitat de Catalunya, ha participat avui a la cimera climàtica dels líders, organitzada conjuntament per les províncies del Quebec i Manitoba, al Canadà. Aquesta cimera coincideix amb l’Onzena Conferència de les Parts del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic, que se celebra a Mont-real fins al 9 de desembre, i en la qual Catalunya forma part de la delegació espanyola.
A aquesta reunió, hi han estat convidats els caps de govern de regions, províncies i territoris amb poder legislatiu de l’Amèrica del Nord, Europa i l’Àfrica que han expressat el seu compromís de lluitar contra el canvi climàtic i que han proposat mesures i accions concretes per aconseguir-ho. Cal destacar especialment l’elevat compromís d’alguns estats nord-americans amb la lluita contra el canvi climàtic en àmbits com el transport, les energies renovables o la producció energètica més eficient. El conseller Milà també ha participat en la sessió de treball que ha servit per intercanviar experiències que permetin mitigar i adaptar-se als efectes del canvi climàtic. Aquesta cimera climàtica dels líders ha acabat amb l’elaboració d’una declaració dels caps de govern.
Aquesta declaració conjunta, que recull les aportacions que Catalunya ha fet, aplega la implicació dels governs regionals en àmbits com els mecanismes de mercat, l’eficiència energètica als edificis, la recerca i el desenvolupament, les tecnologies i els nous processos industrials, la mobilitat, l’agricultura i la gestió forestal sostenible i la gestió de residus o la promoció de les energies netes i renovables. La declaració també considera essencial el compromís de les administracions a l’hora de donar exemple amb la contractació de béns i serveis ambientalment sostenibles. Finalment, convoca els líders a una nova reunió l’any 2008 per analitzar i avaluar els resultats obtinguts i proposar nous reptes de cara al futur.
Durant aquesta cimera de líders, el conseller Milà ha mantingut diferents reunions bilaterals amb els màxims dirigents de medi ambient d’algunes d’aquestes regions i estats. Així, ha mantingut trobades amb el ministre de Desenvolupament, Medi Ambient i Parcs del Quebec, Thomas J. Mulcair, i amb el ministre de Medi Ambient d’Escòcia, Ross Finnie. Amb el representant del Quebec s’ha desenvolupat una línia de cooperació amb el tema de les minicentrals hidràuliques i amb la potenciació de les energies renovables, especialment l’aprofitament de la biomassa. I amb el ministre escocès s’ha tractat sobre els nous reptes de gestió del medi ambient i protecció de la biodiversitat lligats a la política agrícola comuna i al desenvolupament rural, i també sobre la gestió dels residus urbans, ramaders i industrials i la promoció de les energies renovables.