Els agents rurals han enxampat dos caçadors furtius que presumptament usaven llaços per caçar en un bosc proper a la urbanització el Llac del Cigne, al terme municipal de Caldes de Malavella (la Selva). Els agents han denunciats els fets, que són constitutius de delicte, i han confiscat 14 llaços.

L’alerta la va donar un veí de Caldes de Malavella, que va avisar de la localització de dos paranys tipus llaç en aquest bosc. El divendres passat, els agents van fer una inspecció a la zona i van localitzar diversos llaços parats en passos de fauna. En un hi  van  trobar una llebre agafada pel coll que havia mort asfixiada. L’endemà, cap a les 7:45 hores, la patrulla va observar dues persones que caminaven pel bosc i anaven mirant els llaços.  Quan van arribar al llaç on hi havia la llebre van enretirar l’animal, moment en el qual els agents rurals van procedir a identificar-los i a denunciar els fets. Els denunciats són caçadors i van comunicar que la seva intenció era capturar guineus. Els agents rurals van comissar un total de 14 llaços escampats pel bosc.

Els paranys tipus llaç són un art de caça que consisteix en un cable metàl·lic al qual es fan uns nusos per deixar una anella d’un diàmetre variable que es col·loca en llocs de pas d’animals. L’altre extrem del cable es lliga a un arbre. Quan hi passa un animal queda atrapat pel coll, el llaç es tanca i no pot escapar-se. Si el llaç disposa d’un topall no s’acaba de tancar i no es produeix la mort per asfíxia.

La col·locació de llaços només és permesa a determinades persones que disposen d’una acreditació de paranyer i amb una autorització especial del Departament de Medi Ambient i Habitatge. A més, els llaços s’han de col·locar en uns llocs específics, amb coneixement dels agents rurals, i han de tenir unes dimensions específiques amb topall, és a dir, amb un dispositiu que només deixa que es tanqui el llaç fins a un determinat punt de manera que no pugui escanyar un animal no previst en l’autorització.

La col·locació de llaços de manera il·legal pot ser constitutiva d’un delicte relatiu a la protecció de la flora i la fauna tipificat en l’article 336 del codi penal. Aquesta infracció pot comportar una pena de presó de 6 mesos a 2 anys i inhabilitació especial del dret de caçar entre 3 i 8 anys.

El llaç és un mitjà de caça no selectiu i està prohibit per diferents normatives. Usat de manera il·legal representa un gran perill per a la resta de fauna, tant protegida com no protegida, així com per a les persones que en puguin ser víctimes.