La nova planta de compostatge donarà servei a les comarques del Gironès i del Baix Empordà, i tindrà una capacitat de tractament de 20.000 tones anuals de restes vegetals i de menjar recollides selectivament. D’aquestes deixalles se n’obtindran, aproximadament, 3.500 tones d’adob (compost) a l’any.
El procés de compostatge de les deixalles orgàniques dura vuit setmanes i es divideix en dues fases. En la primera, de dues setmanes, les restes vegetals i de menjar recollides selectivament es dipositen en túnels –i no en piles a l’aire lliure– a fi de reduir les olors que es poden desprendre durant el procés de descomposició de la matèria orgànica. En la segona fase el residu es composta en piles voltejades amb ventilació forçada durant sis setmanes, un sistema que també redueix les olors. La planta consta de dues naus integrades en un únic edifici:
Nau 1. Espai tancat, de 3.200m2 aproximadament, per a la recepció i el pretractament i els 8 túnels de compostatge amb els serveis corresponents, biofiltres inclosos.
Nau 2. Espai obert lateralment, d’uns 5.200m2, per a la maduració, postractament i magatzem de compost.
Està previst que les obres acabin el desembre, i la planta entri en funcionament el mes de gener.
La instal•lació es troba a la Partida Can Duran, a cavall entre els termes municipals de Llagostera i Santa Cristina d’Aro, annexa a les instal•lacions del dipòsit controlat de Solius. El pressupost d’adjudicació ha estat de 4.935.903 €, finançats per l’ARC (80% amb fons de Cohesió de la Unió Europea, i 20% amb fons propis). La construcció, i posterior explotació de la planta durant cinc anys, s’ha adjudicat a la UTE Solius, que cobrarà 22,69 € per cada tona de matèria orgànica que s’hi dipositi.