El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat avui les obres de construcció de 44 habitatges amb promoció oficial que l’Institut Català del Sòl (Incasòl) construeix al Pont de Vilomara i Rocafort (Bages).
La promoció se situa entre els carrers de Sant Jaume, Sant Pere Regalat, Sant Jeroni i Arquitecte Gaudí en un solar on hi havia l’antic magatzem de reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). El Departament va cedir el solar a l’Incasòl per construir aquesta promoció, que es desenvolupa gràcies al conveni signat entre el conseller de Medi Ambient i Habitatge i l’alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort.
L’actuació s’inscriu en el marc del Pla per al dret a l’habitatge 2004-2007, que té com a objectiu atendre al màxim les necessitats d’habitatge de la població introduint diferents mesures, entre les quals hi ha l’increment de la construcció d’habitatges protegits per part de la Generalitat de Catalunya.
La promoció, que s’ha començat a construir, té un total de 44 habitatges amb protecció oficial distribuïts en un bloc en forma d’U. Dels 44 habitatges, 24 tenen tres dormitoris i 20 en tenen dos. La superfície útil oscil•la entre els 53 m2 i els 74 m2. Dos dels 44 habitatges són adaptats. Aquesta actuació també urbanitza un pati interior d’ús públic, un nou carrer i una plaça. A la planta baixa, davant d’aquesta nova plaça, hi ha dos locals comercials, i a la planta soterrània es construeix un aparcament de 66 places.
Aquesta promoció compleix els paràmetres de sostenibilitat i ecoeficiència que estableix el Decret 21/2006, de 14 de febrer, que regula l’adopció de criteris ambientals i d’ecoeficiència en els edificis. En aquest sentit, les instal•lacions de l’edifici inclouen una xarxa separativa d’aigües fecals i pluvials i plaques per a l’aprofitament de l’energia solar per a producció d’aigua calenta sanitària.
L’obra es basa en un projecte dels arquitectes Jaume Blancafort i Patrícia Reus.
Centres de reciclatge
Abans, el conseller, acompanyat de la gerent de l’ARC, Genoveva Català, ha visitat els tres centres de tractament de residus que actualment funcionen al Pont de Vilomara i Rocafort: el de piles i làmpades fluorescents, el de frigorífics (tots dos propietat de l’ARC) i el de valorització de residus d’aparells elèctrics i electrònics (iniciativa empresarial privada que desenvolupa Electrorecycling, SL).
Les capacitats i quantitats gestionades per aquestes plantes es detallen en el quadre següent:
*Document annex
Les activitats de tractament de reciclatge que es duen a terme a les tres plantes, que donen servei a tot Catalunya i altres comunitats, tenen com a objectiu prioritari reduir les emissions dels compostos perillosos que puguin contenir i recuperar la major part dels materials que els formen:
• El centre de tractament i reciclatge de piles i làmpades fluorescents evita que el mercuri i d’altres metalls pesants tòxics puguin arribar al medi i recupera altres metalls per a posteriors processos productius.
• El centre de tractament i reciclatge de frigorífics permet la recuperació dels gasos de refrigeració dels frigorífics (CFC), i la de tots els altres materials valoritzables que els componen: xapa, alumini, coure, oli, vidre, etc.
• El centre de valorització d’aparells elèctrics i electrònics està preparada per rebre i valoritzar petits electrodomèstics, equips de tecnologia informàtica i telecomunicacions, aparells electrònics de consum, joguines i instruments de comandament i control.
Amb aquestes tres plantes de reciclatge, i una quarta de pneumàtics que iniciarà pròximament la seva producció, el Pont de Vilomara i Rocafort s’ha convertit en un referent europeu del reciclatge de residus, i, gràcies a les instal•lacions de reciclatge construïdes, compta amb un polígon industrial molt dinàmic i amb un elevat potencial de desenvolupament.