Salvador Milà: Es tracta de simplificar al màxim la tramitació administrativa i de partir de la confiança amb els ciutadansA partir de l’1 d’abril es fixa un tram bàsic de 100 litres d’aigua per persona i dia, més 1 metre cúbic al mes complementari per habitatgeEl primer tram del cànon s’aplica a un tipus més baix que l’any passat i l’increment és de només l’1,57%

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha dit avui que ha donat instruccions a l’Agència Catalana de l’Aigua perquè “els tràmits que hauran de fer els ciutadans derivats dels canvis en el cànon de l’aigua siguin el més fàcil possible”.

A partir de l’1 d’abril de 2005 entra en vigor la modificació del cànon de l’aigua. Aquesta modificació consisteix en què es fixa un tram bàsic, de consum vital, de 100 litres d’aigua per persona i dia, més 1 metre cúbic mensual (1m3=1.000 litres) complementari per habitatge. D’acord amb les dades de l’ACA, la mitjana de consum per unitat de convivència a Catalunya és de l’ordre de 10m3/mes, per tant, dins del primer tram. D’aquesta manera, les famílies que facin un ús racional de l’aigua continuaran ubicant-se en aquest primer  tram.

La modificació també afecta el nombre de persones per habitatge a partir del qual es calcula el tram bàsic del cànon, que passa de 4 a 3. Aquesta modificació té com a objectiu adequar la realitat legal a la realitat social, atès que el nombre mitjà de persones per habitatge a Catalunya s’ha situat estadísticament en 2,7.

Quins beneficis comporta la modificació

Les unitats de convivència que estiguin formades per 4 o més persones hauran de notificar-ho per poder beneficiar-se de l’ampliació corresponent dels trams de consum, és a dir, afegir, als límits dels trams establerts per la Llei, un escreix de 3 metres cúbics mensuals per persona.

Les famílies o unitats de convivència de 5 o més membres que, en anys anteriors ja han acreditat el nombre de persones que cohabiten a l’habitatge no els cal tornar a presentar la sol•licitud (es conserven les dades).

On presentar la documentació

El procediment a seguir per tramitar aquesta ampliació serà aportar la sol•licitud d’ampliació de trams de l’interessat davant les entitats subministradores (a partir de dilluns, 31 de gener); l’ACA (a partir de demà divendres, 28 de gener, a la seva web: www.gencat.net/aca), o qualsevol registre públic (a partir del 14 de febrer).

On trobar el formulari

La nova forma de presentar aquesta sol•licitud no és solament presencial sinó que també es pot presentar a través de correu certificat o per internet, a través de la web de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquesta modificació no només redueix el nombre de documents a aportar sinó que també facilita la seva presentació. Només caldrà trametre el formulari on es demani l’ampliació i que haurà d’indicar que la persona sol•licitant autoritza l’Administració a comprovar el nombre de components que comparteixen la llar. L’Agència Catalana de l’Aigua realitzarà un mostreig de les sol•licituds per comprovar les dades que fan referència a les unitats de convivència, sense entrar a conèixer temes de secret estadístic. D’aquesta manera, segons el conseller Milà, “partim d’una confiança prèvia en els ciutadans”.

Els abonats que ho desitgin poden presentar, voluntàriament, el certificat de convivència que demostri el nombre de persones que comparteixen l’habitatge. D’aquesta manera, no els caldrà donar l’autorització a l’Administració perquè en comprovi les dades.

Un cop examinada la documentació aportada i acceptada la sol•licitud, l’ampliació dels trams de consum s’aplicarà a partir de la següent facturació.

L’Agència Catalana de l’Aigua notificarà als abonats que no tinguin dret a l’ampliació, en un termini de 6 mesos. En el cas que l’abonat no hi estigui d’acord, podrà recórrer, segons el règim d’impugnació previst pels actes administratius tributaris de la Generalitat de Catalunya. El règim del silenci és negatiu.

Per qualsevol consulta, des de dilluns funciona un telèfon d’informació a l’abast de tots els ciutadans: 902 012 345.