El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha presentat aquesta tarda a Prades (Baix Camp) l’avantprojecte de creació del Parc Natural de Muntanyes de Prades i de Poblet, que tindrà una superfície aproximada de 36.830 hectàrees. Inclou espais d’alt valor natural de 22 municipis: Alcover, Alforja, Arbolí, Capafonts, Cornudella, el Vilosell, l’Albiol, l'Aleixar, la Febró, la Pobla de Cérvoles, la Riba, la Selva del Camp, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Mont-ral, Prades, Ulldemolins, Vallclara, Vilanova de Prades, Vilaverd, Vimbodí i Vilaplana.

L’avantprojecte del Parc Natural de Muntanyes de Prades i Poblet es presenta primer als alcaldes i les entitats de la zona perquè el revisin i valorin i, si s’escau, hi facin esmenes i comentaris. Un cop recollides les esmenes, es posarà a informació pública el projecte del Parc.

L’objectiu bàsic de la declaració com a parc natural d’aquest espai és garantir la conservació dels valors naturals d’una manera compatible amb l’aprofitament ordenat dels seus recursos i el manteniment de les activitats tradicionals dels habitants dels municipis que l’integren. El futur parc pretén constituir un factor de dinamització social i econòmica de la zona.

Delimitació del parc

Per definir la proposta de delimitació del futur parc natural, s’han tingut en compte tant l’espai mateix del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) de Muntanyes de Prades com els nous espais inclosos a l’espai Muntanyes de Prades de Natura 2000 (àmbits dels Sagalassos, sector Nord de la serra de la Llena i pinedes d’Arbolí); s’hi han fet ajustaments per coherència amb els límits dels boscos públics i s’han inclòs els àmbits forestals als límits interns; s’hi han inclòs també àmbits valorats en les propostes rebudes (cingleres meridionals de la serra de Prades i puig d’en Gulló, vall de Glorieta, serra de Puigcerver) i se n’han proposat de nous (capçalera del riu Francolí: riu Milans, darrers contraforts de les muntanyes de Prades i zones agrícoles d’alt interès paisatgístic); finalment, s’han definit uns àmbits d’estudi, a fi de valorar la seva inclusió als límits interns del parc, que corresponen als espais agrícoles d’interès propers als nuclis urbans.

Figures de protecció especial

El Parc Natural s’ordenarà segons les figures de protecció especial que estableix la Llei d’espais naturals. En aquesta ocasió, el Parc ja naixerà amb les figures del Paratge Natural d’Interès Nacional de la vall del monestir de Poblet; de la reserva natural parcial del barranc del Titllar; i de la reserva natural parcial del barranc de la Trinitat. A més, es proposa la declaració de dues reserves parcials més: la del Tossal de la Baltassana i la de l’altiplà del Motllats. Dins del marc del Pla especial, es podrà estudiar la declaració d’altres figures de protecció especial per a elements o àmbits del Parc que així ho requereixin.

La declaració de l’espai ha de comportar la preservació dels valors naturals de l’espai enfront d’aquelles transfor­macions del territori que els puguin desnaturalitzar (urbanitzacions, desfo­restacions, incendis…) i les activitats de gran impacte ambiental; la divulgació d’aquests valors a fi de donar-los a conèixer com un atractiu afegit de la zona que estimuli un turisme respectuós envers ells; el foment de l’aprofitament sostenible (agrícola, forestal, ramader, cinegè­tic, turístic, recreatiu) dels recursos naturals i del patrimoni historicoarque­ològic; l’afavoriment de la diversificació de les economies familiars agràries dels habitants dels municipis afectats mitjançant la promoció dels productes agraris i artesanals propis de la zona i la de l’activitat turística ordenada perquè es desenvolupi sense oblidar el caràcter protegit de l’espai natural.

Òrgans de gestió

 El futur parc es regirà per una Junta Rectora formada per les administracions competents (Generalitat, ajuntaments...) i organitzacions i sectors socials implicats; un Consell de Cooperació, i una Unitat Tècnica de Gestió. Els òrgans de govern són els que s’encarregaran d’establir les directrius per a la gestió del Parc Natural; de coordinar les actuacions que afectin l’espai protegit de les diferents administracions actuants que hi són representades; de proposar i promoure les mesures i actuacions per a la millor protecció del Parc Natural, per al foment del coneixement i el gaudi ordenat dels seus valors, per a l’afavoriment de les activitats tradicionals agrícoles, ramaderes i forestals i per al desenvolupament sostenible.

Entre la llista d’espais a declarar en el Pacte del Tinell, figurava el Parc Natural de Muntanyes de Prades, i el Departament de Medi Ambient i Habitatge l’ha situat entre els espais naturals prioritaris per esdevenir parc natural.