El World Climate Research Programme, organisme de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) coorganitzen entre els dies 4 i 8 de juny les Jornades Tècniques sobre Predicció Estacional (Workshop on Seasonal Prediction), que tindran lloc al World Trade Center de Barcelona i comptaran amb 200 experts d’arreu del món. El Comitè local organitzador està format pel Servei Meteorològic de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona i el Laboratori de Recerca del Clima del Parc Científic de Barcelona.
Actualment, els models meteorològics convencionals poden proporcionar informació detallada de l’estat del temps com a molt a una setmana vista. Més enllà, només es pot facilitar informació de les condicions meteorològiques més probables en els mesos següents. Aquesta informació, la faciliten els pronòstics estacionals que s’elaboren a partir de models meteorològics amb tres característiques destacades:
- la seva predicció es basa en tendències, que no tenen sentit a curt termini
- donen molta importància a la interacció oceà-atmosfera
- es porta a terme una predicció multimodel elaborant diverses prediccions amb diferents condicions inicials pròximes entre si.
Les millors prediccions estacionals corresponen a les regions tropicals del planeta, ja que és el territori on la interrelació mar-terra és més acusada. El principal exemple és el fenomen del “Niño”. Actualment, es treballa per verificar que hi poden haver bones prediccions en altres zones del planeta.
En aquesta línia, el workshop s’estructura en 3 sessions principals, que perseguiran els objectius finals següents:
· Validar i avaluar l’estat actual i el grau de coneixement de la Predicció Estacional usant dades retrospectives d’alta qualitat, tal com treballen els projectes SMR/HFP o DEMETER, juntament amb els últims resultats del Projecte ENSEMBLE.
· Estudiar la Predicció Estacional des d’un punt de vista multidisciplinari, tenint en compte els rols dels processos atmosfèrics i estratosfèrics, les interaccions estacionals aire-terra i el rol dels oceans. Aquesta sessió serà coorganitzada amb el Projecte WCRP (SPARC, CliC, GEWEX).
· Ressaltar temes importants per a la predicció estacional com ara el calibratge, la millora de la resolució i la validació, i avaluar el grau de consens en la manera d’abordar els problemes i les metodologies usades. Contribuiran a aquesta sessió el World Climate Programme, els grups de treball regionals CLIVAR (VAMOS, VACS, AAMP) i el Projecte AMMA.
La predicció estacional és un àmbit de recerca de gran transcendència, ja que la disponibilitat de prediccions amb una fiabilitat raonable per a latituds mitjanes com la que ocupa Catalunya esdevindria una eina de gran importància de suport a la planificació tant en el marc de la gestió pública com privada.
La celebració de les Jornades a Barcelona permetrà que el Servei Meteorològic de Catalunya entri en contacte amb els grups que lideren aquests estudis arreu del món, i servirà per discutir possibles col·laboracions amb aquests grups per a la millora de la predicció estacional a la Mediterrània occidental.