El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa renovarà enguany la seva adhesió a la Carta Europea del Turisme Sostenible per al període 2006-2011, que li permetrà continuar amb la planificació del desenvolupament del turisme a la comarca, d’acord amb els criteris de sostenibilitat i qualitat.
La Carta Europea del Turisme Sostenible als Espais Protegits és un programa de bones pràctiques relacionades amb el turisme sostenible en àrees protegides que promou la Federació Europarc. La Carta vol ser l’expressió concreta d’un compromís contractual i voluntari entre gestors d’àrees protegides i empresaris turístics que encoratgi el desenvolupament del turisme en harmonia amb la gestió sostenible dels recursos naturals d’aquests espais.
El Parc Natural, conjuntament amb Turisme Garrotxa i amb la col·laboració de la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i l’Ajuntament d’Olot, ha convocat per avui i demà les Primeres Jornades de Renovació de la Carta Europea del Turisme Sostenible al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquestes jornades serviran per fer un balanç dels resultats obtinguts en l’execució del pla d’actuació aplicat en els darrers 5 anys i orientar la redacció d’un nou pla d’actuació, aprofundint en els encerts i corregint-ne les mancances.
Les jornades s’estructuren al voltant de 6 taules de treball que tractaran els temes següents:
Taula 1. Millora de la qualitat de l’oferta turística
Taula 2. Creació d’una oferta turística específica
Taula 3. Informar, comunicar, formar, educar i sensibilitzar
Taula 4. Preservació i millora de la qualitat de vida de la població local
Taula 5. Protecció i valorització del patrimoni natural, cultural i històric
Taula 6. Ordenar i gestionar la freqüentació turística
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va obtenir l’any 2001 la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS). En aquella ocasió, el Parc va presentar a la Federació Europarc un dossier que contenia el Pla d’actuació per a la comarca de la Garrotxa per al període 2001-2006. Aquest Pla va ser el resultat d’un procés de participació de tots els sectors implicats en el turisme de la comarca i reflectia la voluntat i l’acord entre tots ells per desenvolupar-hi un turisme que permetés conservar els valors naturals i culturals propis.
Per renovar el compromís amb la Carta Europea, el nou Pla d’actuació també serà el resultat de la voluntat de totes les parts implicades: gestors dels espais protegits, gremis i empresaris turístics, ajuntaments, Consell Comarcal i entitats ciutadanes. Per això, aquestes jornades donen l’oportunitat de revisar el que s’ha fet en els darrers 5 anys a la comarca i també de començar a esbossar les que hauran de ser les actuacions per als propers 5 anys.