El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa acull del 16 al 18 de novembre els participants en el IV Seminari de Centres de Documentació de Medi Ambient en l’àmbit estatal. El Seminari tractarà sobre la temàtica de la informació i documentació electrònica i servirà per intercanviar experiències i incrementar i millorar els serveis que ofereixen als usuaris.

El Seminari està organitzat, com cada any, pel Centro Nacional de Educación Ambiental (CENEAM) del Ministeri de Medi Ambient, i compta des de la primera edició amb la col•laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que fins i tot participa en la coordinació de l’esdeveniment mitjançant el Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

L’objectiu del Seminari és promoure una xarxa de coordinació que permeti intercanvis d’experiències i que possibiliti la col•laboració en diferents projectes. Les jornades permetran conèixer la situació real dels centres de documentació de medi ambient i sobretot proporcionar les eines per millorar-ne la gestió. Tot plegat, amb la finalitat d’incrementar i millorar els serveis que ofereixen als usuaris.

Aquest Seminari segueix les directrius de la UICN (Unió Mundial per a la Natura) de formar professionals capacitats per desenvolupar estratègies d’informació i tècniques de gestió i d’intercanvi d’informació entre centres de documentació d’espais naturals protegits i medi ambient.

Aquesta 4a edició s’organitza a Catalunya i és a càrrec del Servei de Parcs del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i també del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona. El Seminari comença demà dimecres, 16 de novembre, i l’obertura anirà a càrrec de Jaume Vicens, cap del Servei de Parcs del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Tot seguit, hi haurà una ponència marc titulada L’UICN – Union mondiale pour la nature - et ses sources d’information sur les aires protégées, que anirà a càrrec de l’Alice Held, de la Biblioteca de la UICN (Unió Mundial per a la Natura) de Suïssa. Aquesta és la primera vegada que es comptarà amb la presència d’un ponent estranger, fet que permetrà conèixer experiències a escala europea en matèria de biblioteques digitals, que és el tema monogràfic d’aquesta edició. Dimecres mateix hi haurà la presentació de 8 nous centres de documentació que no havien assistit a anteriors seminaris, i també es presentarà la Zona Volcànica de la Garrotxa i el seu Centre de Documentació.

A la tarda, hi haurà 7 intervencions d’experiències concretes per part dels assistents,  que presentaran nous projectes que han desenvolupat al llarg d’aquest darrer any. En són exemples la presentació d’una biblioteca virtual vinculada a bases de dades o un catàleg digital de lepidòpters.

A fi de poder mostrar a les persones participants models de funcionament de centres de documentació de les dues administracions amfitriones de l’esdeveniment, el Programa planteja que el primer i el darrer dia es facin les activitats, debats i discussions diverses al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Dijous, en canvi, el Seminari es desenvoluparà al Parc Natural del Montseny, a Arbúcies, on s’impartirà una ponència tècnica per ajudar a la formació de les persones assistents. En aquest cas, la ponència serà a càrrec de l’Isidro Aguillo, del CINDOC (Centro de Información y Documentación Científica), amb la intervenció: Generando, posicionando y midiendo: La apuesta por los contenidos en la web. També es preveu per a dijous mateix la visita al Centre de Documentació del PN del Montseny –situat al Museu Etnològic del Montseny- i al jardí Dendrològic El Roquer.

El matí de divendres es plantejaran noves propostes d’organització i seguiment del Seminari. També es portarà a terme el seguiment de projectes i acords comuns, i es presentarà una proposta de fulletó per difondre la xarxa de participants als seminaris.

Un dels objectius del seminari és establir formalment una xarxa d’Informació i documentació ambiental en l’àmbit de l’Estat espanyol. Aquesta xarxa porta per nom REIDA (Red de Información y Documentación Ambiental) i és un acord tàcit entre responsables de centres de documentació ambiental per promoure la coordinació i col•laboració entre centres, i intercanviar experiències, informació i documentació. També permetrà treballar en projectes comuns per millorar i augmentar el servei als usuaris.

 A les darreres edicions del Seminari hi havia hagut una vintena de participants de fins a 12 comunitats autònomes, però en aquesta edició s’han superat tots els rècords i es comptarà amb 58 participants de 14 comunitats autònomes. També s’ha superat el nombre de centres de documentació representats, que en anteriors edicions havia arribat a 23 i en aquesta edició serà de 50.