El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha explicat avui als alcaldes de Castell-Platja d’Aro i Calonge el detall de les actuacions que es realitzaran a les lleres del Ridaura (Platja d’Aro) i riera de Calonge i rec Madral (Calonge)

El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), realitzarà un total de 7 projectes d’actuació preventives a la llera del Ridaura (Castell-Platja d’Aro) i riera de Calonge i Rec Madral (Calonge) per minimitzar els efectes de nous aiguats similars als del passat mes d’octubre. Aquestes actuacions tindran un pressupost de 17.247.764€, dels quals el Departament de Medi Ambient i Habitatge invertirà 12.732.754 €.

Arran d’aquests aiguats, el conseller Milà es va comprometre, en la primera visita el passat dia 18 d’octubre, i en visites posteriors, amb els alcaldes d’aquestes dues poblacions a executar les obres de reparació de les lleres afectades, especialment la conca del riu Ridaura, la riera de Calonge i el tram final del rec Madral.

Cal recordar que els primers treballs, anomenats d’emergència, per prevenir danys provocats per nous episodis de pluges torrencials, es van realitzar durant les setmanes següents i s’han finalitzat aquest any. Ara s’inicia la segona fase d’actuacions que es desprenen de l’estudi d’avaluacions de riscos hidràulics pel desbordament de les lleres que ha elaborat l’ACA.

Endegament del Ridaura a Castell-Platja d’Aro

Des de l’ACA s’han redactat els projectes, que ara estan en tràmit d’aprovació, per realitzar l’endegament del Ridaura a Castell-Platja d’Aro. Els tres trams considerats de màxima prioritat d’aquesta actuació tenen un pressupost de 9.146.671€, dels quals l’ACA finançarà un 75 %.

Actualment, s’està treballant conjuntament amb l’ajuntament de Castell-Platja d’Aro per a l’execució d’aquests 3 primers trams de màxima priorització.

Els projectes se sotmetran properament al tràmit d’informació pública i, un cop aprovats, es preveu licitar l’execució de les obres al llarg del segon trimestre de l’any 2006. Un cop aprovats, se signarà  un conveni de col•laboració amb l’Ajuntament.

Endegament de la riera de Calonge, a Calonge

De l’estudi d’avaluació de riscos hidràulics pels desbordaments de les lleres de les conques del nord afectades, que inclou la conca de la riera de Calonge, també es desprèn la necessitat d’executar l’endegament de la riera de Calonge en la seva part final, abans del seu desguàs a mar.

Aquesta actuació s’ha dividit en dos trams i té un pressupost de 6.747.300,00 € + IVA, un 75% del qual estarà finançat per l’ACA.

Els projectes estan en fase de redacció i, posteriorment, caldrà procedir a la seva tramitació administrativa. Es preveu la licitació de les obres al llarg del quart trimestre de l’any 2006, prèvia signatura del corresponent conveni de col•laboració amb l’ajuntament.

Endegament del tram final del rec Madral

L’ACA ja ha redactat el projecte d’endegament del tram final del rec Madral, a Sant Antoni de Calonge, obra que està programada per l’any 2006, i que té un pressupost de 1.353.793,23 € + IVA, del qual el 60% estarà finançat per l’ACA.

L’actuació consisteix en l’endegament d’un tram del rec Madral amb una secció oberta de formigó, únicament coberta en aquells trams on cal permetre el pas a les finques adjacents al rec Madral.

L’ajuntament de Calonge, mitjançant el desenvolupament del Pla Parcial Sant Antoni Est, ja ha executat una primera fase d’aquest endegament. Segons el Conveni signat amb l’ajuntament, aquest ha de posar a disposició de l’ACA els terrenys necessaris per a la construcció de les obres. Un cop es disposi d’aquests terrenys s’iniciarà la licitació de les obres per part de l’ACA.