El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i el director general de Comunicació de Repsol YPF, SA, Jaume Giró, han signat aquesta tarda, acompanyats pel president executiu de l’Agència de Patrocini i Mecenatge, Joan Guitart, un conveni de col·laboració per a les noves activitats de promoció i noves actuacions en el Parc Natural de la Serra de Montsant (Priorat).

Per tirar endavant aquest projecte, Repsol aportarà 120.000 euros per al manteniment del Parc i es convertirà en entitat protectora del Parc mentre es mantingui vigent aquest conveni.

Per la seva banda, el Departament de Medi Ambient i Habitatge destinarà a les noves activitats de promoció i les noves actuacions del Parc tots els recursos humans i materials que calguin. També presentarà a l’empresa un informe descriptiu de les actuacions desenvolupades.

D’acord amb el Programa d’actuació del Departament de Medi Ambient i Habitatge per a 2005, els projectes prioritaris d’aquest Parc Natural són construir la nova seu i equipaments per a la fauna, dur a terme treballs forestals, i ordenar i millorar la xarxa viària i la senyalització. En l’àmbit més relacionat amb el patrimoni natural, es durà a terme un  projecte de reintroducció del conill autòcton, i l’anellament d’ocells. A banda de les diferents publicacions, s’hi fan activitats d’educació ambiental per als escolars de les comarques de Tarragona, xerrades i conferències.

El patrocini dels parcs

Com d’altres projectes de característiques similars, el Parc Natural de la Serra del Montsant i el conjunt dels espais protegits de Catalunya necessiten la col·laboració del món empresarial i de la societat civil del nostre país perquè, juntament amb la Generalitat de Catalunya, sigui possible dur a terme una important acció de conservació i protecció del medi ambient i del medi natural.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant l’Agència de Patrocini i Mecenatge, vol constituir un consell de patrocinadors dels seus parcs, integrat per totes aquelles empreses –amb caràcter exclusiu per a cada parc- que vulguin participar en la protecció de les zones naturals més representatives de Catalunya i responsabilitzar-se, juntament amb les institucions, de la conservació dels paratges d’especial bellesa i atractiu del país. 

El patrocini dels espais naturals de Catalunya s’ha estructurat de manera que cada parc, reserva o paratge tingui un patrocinador exclusiu, amb una aportació de 120.000 euros. En algun cas, el patrocini pot ser compartit per dues empreses.

Aquest patrocini permetrà a l’empresa patrocinadora mostrar el seu compromís i la seva sensibilitat envers la conservació del medi natural i el medi ambient. Cal tenir present que la societat és cada vegada més conscient del respecte que mereix l’entorn natural i que valora totes les accions que contribueixen a millorar-lo.

El Parc Natural de la Serra de Montsant

La zona de Montsant té una reconeguda importància naturalista ateses les formacions de gran interès paisatgístic i geològic que conté (cingles, congostos, barrancs) i que acullen una flora i una fauna d’alt interès biològic. El Montsant, juntament amb altres muntanyes prelitorals catalanes, constitueix una via d’unió entre el sistema Ibèric i el Prepirineu.

L’àrea protegida té 9.200 hectàrees aproximadament, i és el tercer parc natural de la demarcació de Tarragona, després de la creació del Parc Natural dels Ports i l’històric Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Els municipis que integren el Parc són tots a la comarca del Priorat: la Morera de Montsant, Cabacés, Ulldemolins, Cornudella de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, la Bisbal de Falset, Margalef i la Figuera.

El Montsant constitueix, juntament amb el massís dels Ports, el reducte faunístic més important de les comarques meridionals de Catalunya. A l’entorn del riu Montsant, se situa una àrea d’interès especial, tant pel que fa a la singularitat com a la diversitat i la representativitat de la flora i la fauna.

El paisatge vegetal és un conjunt clarament definit per la vegetació mediterrània amb una certa influència submediterrània i eurosiberiana. Teixedes, murtrerars i espècies de flora protegida com el salze de cingle conformen una vegetació d’un gran valor natural. Quant a la seva fauna, en aquest indret hi ha, entre d’altres, la colobra llisa, el turó, la mostela, la guineu, diferents varietats d’àligues i falcons... Al riu hi ha peixos com el barb comú, la madrilla i la bagra, entre d’altres.

El Montsant ofereix un ampli ventall d’activitats i serveis per gaudir plenament de la muntanya (excursions, caminades, itineraris, albergs, centres d’informació...) A més, és un espai que compta també amb un destacat patrimoni arqueològic (Abric dels Colls) i arquitectònic (Escaladei).