Demà, el conseller de Medi Ambient i Habitatge visita l'estany d'Ivars i Vila-sana, una de les 682 zones humides de Catalunya

Amb motiu del Dia Mundial de les Zones Humides, els parcs naturals del Delta de l'Ebre i dels Aiguamolls de l'Empordà organitzen diversos actes commemoratius per a aquest cap de setmana

El Departament de Medi Ambient i Habitatge commemora aquests dies el Dia Mundial de les Zones Humides, que se celebra demà, 2 de febrer. El conseller de Medi Ambient i Habitatge visitarà demà l’estany d’Ivars Vila-sana, una de les 682 zones humides catalogades que hi ha a Catalunya segons l’inventari presentat ahir pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. A més, per celebrar el Dia Mundial de les Zones Humides, els parcs naturals del Delta de l’Ebre i dels Aiguamolls de l’Empordà han organitzat per a aquest cap de setmana una sèrie d’activitats lúdiques.

Dia Mundial de les Zones Humides

El 2 de febrer de 1971 es va signar, a la ciutat iraniana de Ramsar, la Convenció sobre les Zones Humides, coneguda popularment com el conveni o la llista Ramsar. L’objectiu d’aquest tractat internacional és treballar a favor de la conservació i l’ús racional dels aiguamolls i els seus recursos. Aquest conveni té una llista de zones humides d’importància internacional, que actualment està formada per 150 països implicats i 1.590 zones humides d’arreu del planeta, que suposen 134 milions d’hectàrees d’aiguamolls protegits.

Quan un país designa una zona Ramsar es compromet a promoure la conservació i l’ús racional de la zona humida mitjançant un pla de gestió que s’ha de plantejar i posar en pràctica amb la participació de tots els agents locals. A Catalunya actualment hi ha 4 zones incloses en la llista del conveni Ramsar: el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i l’Estany de Banyoles.

A més de les zones Ramsar, a Catalunya hi ha moltes més àrees de gran importància per la seva condició de zona humida. El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha actualitzat l’Inventari de zones humides de Catalunya i n’ha catalogat 68 més, fet que eleva la xifra total d’aquests ecosistemes a 682. La gran majoria d’aquests espais gaudeix d’algun tipus de protecció, ja sigui perquè formen part d’espais naturals de protecció especial o bé perquè estan protegits per la normativa del PEIN o de la xarxa Natura 2000.

La revisió de l’Inventari de zones humides de Catalunya, presentat ahir pel Departament  de Medi Ambient i Habitatge, és fruit dels treballs d’elaboració del Pla de protecció, iniciat l’any 2006, i ha permès, fins ara, elaborar una diagnosi d’aquests espais de gran biodiversitat però també especialment fràgils i vulnerables. Aquest Pla ha de garantir l’adequat nivell de protecció legal i l’ús racional que s’ha de donar a aquests ecosistemes. I, alhora, ha de permetre aplicar les directrius que estableix la Directiva marc de l’aigua per assegurar el manteniment i l’assoliment del bon estat de conservació d’aquests ecosistemes aquàtics.

El Dia Mundial de les Zones Humides té com a objectiu divulgar entre les societats locals el valor d’aquest tipus d'espais naturals, els més productius i rics de la Terra i, a la vegada, els més fràgils i amenaçats, i remarcar la importància dels aspectes culturals com a eina per a la seva conservació i ús sostenible.

Visita del conseller Baltasar a l’estany d’Ivars Vila-sana

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, visitarà demà l’estany d’Ivars Vila-sana al Pla d’Urgell. Des de 1995, el Departament de Medi Ambient i Habitatge  porta a terme un projecte de recuperació i condicionament d’aquest espai.

L’any 2002 es va constituir el Consorci de l’estany d’Ivars Vila-sana i es van adquirir les 165 ha necessàries per iniciar-ne la recuperació. Els darrers tres anys, s’han finalitzat les obres prèvies a la inundació, s’han fet plantacions de vegetació de ribera, s’han construït nous equipaments i s’ha dut a terme el procés d’ompliment de l’estany, que ja es troba molt avançat. Des de l’any 2003 fins ara el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha aportat el 25% (39.150 euros/any) del pressupost anual del Consorci. I per al pressupost del 2007 es preveu un fort increment de l'aportació fins a 70.620 euros.

D'altra banda, a través de les ajudes per a zones humides, l'any 2006 el Departament de Medi Ambient i Habitatge va aportar 28.000 euros per a equipaments (caseta d'informació, plafons i cobrecontenidors). Durant el 2005 l’aportació va ser de 18.000 € per a diferents equipaments d'ordenació d'ús públic (passarel•la, taules i bancs per a les àrees de descans i adequació d'un aparcament).

Actes al Parc Natural del Delta de l’Ebre

• Lliurament de premis del VI Concurs de fotografia de les àrees litorals i zones humides de la Mediterrània i inauguració de l’exposició Zones humides: paisatges culturals

Aquesta mostra fotogràfica recull les millors obres presentades al VI Concurs de fotografia de les àrees litorals i zones humides de la Mediterrània. El concurs fotogràfic, organitzat pel Parc Natural del Delta de l’Ebre i patrocinat per la Fundació de la Caixa de Tarragona, té l'objectiu de fomentar la fotografia basada en els valors naturals, estètics i humans del litoral i les zones humides de la Mediterrània. L'exposició està formada per les 52 millors imatges de les 429 presentades i s’estructura en quatre apartats: fauna, flora, paisatge i activitats humanes. Els guanyadors rebran 750 € per cada apartat; els primers finalistes, un cap de setmana al Delta, i els segons finalistes, un lot de productes del Parc.

Dia i hora: dissabte 3 de febrer, a les 19 h

Lloc: Cisterna del Vall d’Alcanar (davant de l’Ajuntament)

L’exposició es podrà visitar a la Casa O’Connor d’Alcanar fins al diumenge 25 de febrer.

• Sortida en bicicleta per descobrir una de les zones més tranquil•les del Delta

La badia del Fangar, formada per l’aïllament parcial d’un cos d’aigua marina per una fletxa litoral, es va començar a formar a partir del segle XVIII. Actualment, compta amb unes 952 ha de superfície, una profunditat mitjana de 2 m i màxima de 4 m, i un volum al voltant dels 16 milions de metres cúbics d’aigua.

Cal destacar la importància ecològica dels alguers de fanerògames marines (Zostera noltii, Cymodocea nodosa i Ruppia cirrhosa) presents a la badia. La presència d’aus, principalment limícoles, està plenament garantida.

Dia i hora: diumenge 4 de febrer, de 10 a 14 h

Sortida: Punt d’informació de les Olles, a l’Ampolla

Informació i reserves al telèfon 977 482181.

Actes al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

• Xerrada “Els peixos dels Aiguamolls, diversitat i funció ecològica”

Aquesta xerrada, que es realitza amb la col•laboració de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, anirà a càrrec de Lluís Benejan i Vidal, biòleg.

Dia i hora: Divendres, 2 de febrer a les 19 h

Lloc: Sala gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries

• Presentació de la publicació El llibre de la balca. Natura i cultura entorn d’una planta, de Deli Saavedra, Marta Julià i Rosa Astor.

Dia i hora: dissabte 3 de febrer, a les 17 h

Lloc: El Cortalet (Centre d’Informació del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà). Castelló d’Empúries

Es lliurarà un exemplar de la publicació a tots els assistents.