La Carta distingeix els espais protegits que han definit una estratègia i un seguit d'actuacions per fer compatible el desenvolupament sostenible del turisme amb l'entorn natural i cultural

La Junta Rectora del Parc Natural del Delta de l’Ebre va aprovar ahir dimarts, 26 de febrer, la tramitació a la Federació EUROPARC de la candidatura per sol·licitar l’acreditació del Delta amb la Carta europea del turisme sostenible (CETS). 

La Carta europea del turisme sostenible als espais protegits és una de les línies d’actuació més importats promogudes per la Federació EUROPARC (entitat que aglutina els parcs nacionals i naturals de 32 països europeus) i distingeix els espais protegits que han definit una estratègia i un seguit d'actuacions per fer compatible el desenvolupament sostenible del turisme amb les tasques necessàries de conservació i millora del patrimoni natural i cultural que es protegeix. Fins al 2006 només set parcs estatals comptaven amb aquest reconeixement, entre ells el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, pioner a l’Estat. 

Per obtenir aquest reconeixement de la Federació, cal que els parcs aspirants elaborin un programa d'actuacions en estreta col·laboració amb els empresaris turístics i les administracions i entitats presents al seu territori. El programa té una durada de 5 anys i inclou mesures relatives a temes tan importants com la regulació del flux de visitants, la formació, la creació de productes turístics específics als espais protegits, i la seva promoció responsable. 

El Parc va iniciar el passat mes de juliol el procés participatiu i de consulta per tal d’elaborar el dossier de candidatura. Aquest dossier està format per tres documents: la diagnosi, l’estratègia i el pla d’acció. 

La diagnosi marca l’estat en què es troba el territori respecte als principis de la Carta. L’estratègia estableix quines són les línies bàsiques d’actuació en els pròxims 5 anys per a una gestió sostenible del turisme dins del marc de la CETS al Parc. Aquesta estratègia es materialitza en el Pla d’acció (2007-2011), que incorpora les actuacions que s’han de dur a terme al territori per corregir les debilitats sorgides a la diagnosi. 

L’elaboració de l’estratègia i el pla d’acció s’ha dut a terme per mitjà d’un procés participatiu que ha comptat amb la col·laboració dels agents locals implicats en el desenvolupament turístic al Delta. El Grup de Treball ha estat format pel Parc Natural del Delta de l’Ebre; l’Associació de Turisme Rural de les comarques de l'Ebre; l’Associació d'Empreses d'Activitats i Serveis Turístics del Delta; el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Serveis Territorials a les Terres de l'Ebre; el Consorci per a l’execució del Pla de dinamització turística de les Terres de l’Ebre; els consells comarcals del Baix Ebre i del Montsià; els ajuntaments d’Amposta, Camarles, Deltebre, l'Aldea, Sant Carles de la Ràpita, l'Ampolla i Sant Jaume d'Enveja; les comunitats de regants de l'Esquerra i de la Dreta de l'Ebre, la Cooperativa Cámara Arrocera del Montsià, la Cooperativa Arrossaires del Delta de l’Ebre, el Consell de Centres d’Educació Ambiental, el CODE, la Seo/BirdLife i el Museu del Montsià. 

No obstant això, l’elaboració del dossier ha tingut en compte els suggeriments i les propostes del Fòrum Permanent, estructura de participació més àmplia (resta d’agents turístics, caçadors, pescadors, productors de musclos, etc.) que ha estat la responsable final de validar tots els documents. 

Els deu principis bàsics d’actuació que determina la Carta europea del turisme sostenible són: 

  • Fomentar la cooperació amb el sector turístic.
  • Definir una estratègia i un pla d’actuació a 5 anys.
  • Protegir i promoure el patrimoni natural i cultural.
  • Oferir una experiència d’alta qualitat als visitants.
  • Informar sobre les qualitats especials de la zona protegida.
  • Promoure productes turístics que permetin descobrir i entendre el territori.
  • Formar els actors del turisme en temes de sostenibilitat.
  • Mantenir i millorar la qualitat de vida de la població local.

Augmentar els beneficis del turisme per a l’economia local.

Ordenar i gestionar la freqüentació turística.