Territori

Demà comença la prohibició de fer foc al bosc

query_builder   14 març 2007 16:26

event_note Nota de premsa

Demà comença la prohibició de fer foc al bosc

L'any 2006 a Catalunya hi van haver 634 incendis que van cremar 3.689 hectàrees forestals

Del 15 de març al 15 d'octubre no es pot fer foc als terrenys forestals

A partir de demà, dia 15 de març, i fins al 15 d’octubre, no es pot encendre cap foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el  Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. L’any 2006 es van cremar a Catalunya 3.689 hectàrees forestals.

El Decret 64/1995 regula que en els terrenys forestals, siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta, no s’hi pot encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment no s’hi poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. Tampoc no s’hi poden fer focs d’esbarjo ni derivats d’activitats relacionades amb l’apicultura. Dins les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, queda exclosa la prohibició de fer-hi foc quan s’utilitzinbarbacoes d’obra amb mataguspires.

Igualment queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, globus, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

No obstant això, les persones que hagin de fer foc en aquest període han de presentar una sol·licitud a l’ajuntament corresponent o al Departament de Medi Ambient i Habitatge, que és qui determinarà si concedeix o no el permís per fer aquest foc i les mesures preventives que cal adoptar, si s’escau.

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc alt, molt alt o extrem, el Departament de Medi Ambient i Habitatge pot establir unes mesures extraordinàries i prohibir encendre qualsevol tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o fins i tot fumar en terrenys forestals. En aquesta situació tots els permisos donats queden sense efecte. 

Incendis 2006 

Durant l’any 2006 a Catalunya hi va haver 634 incendis forestals. La causes que van originar aquests incendis són principalment negligències ( 31%) i intencionalitat (25%). Així mateix,  accidents i  causes naturals, tots dos amb un 16%,  van originar molts incendis de l’any passat. Finalment, un 10% dels incendis són encara de causa desconeguda i un 2% es va tractar d’incendis revifats. Una part molt important d’aquestes negligències estan relacionades amb cremes de restes vegetals, procedents de jardineria, agricultura i focs d’esbarjo. De moment, i malgrat la meteorologia adversa fins a data d’avui, aquest any s’han cremat 63 ha a Catalunya, mentre que en el mateix període de l’any passat s’hi havien cremat 47 ha.  En total l’any passat a Catalunya es van cremar 3.689 ha.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia