Apartir del 13 de juliol torna a ser permès el bany a la platja del Parc del Nord-est de Sant Adrià de Besòs, que va tenir hissada la bandera vermella del dia 6 al 12 de juliol, pel mal estat del fons marí

Els resultats de l’anàlisi de les aigües litorals, que realitza setmanalment  l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), han indicat que el 88% de les platges (211 punts de control) han presentat una qualitat sanitària de les aigües Molt Bona; el 9%, Bona (22 punts de control); i un 3%, Moderada (8 punts de control) durant els darrers set dies. La causa de l’augment de les valoracions Moderada i Bona han estat les pluges registrades els dies 8, 9 i 10 de juliol.

D’altra banda, durant aquests dies s’han registrat un seguit d’incidències a les aigües litorals:

En general, i contrastant amb el que s’ha indicat anteriorment respecte a la qualitat sanitària, l’aspecte visual de l’aigua no s’ha vist afectat per les pluges registrades durant el cap de setmana (9 i 10 de juliol). Després d’aquestes pluges, les aigües s’han observat netes i transparents, i ha estat aquest el període de control amb valoracions globals més bones d’aspecte visual de l’aigua. Únicament en algunes platges del litoral del Maresme s’ha observat l’arribada de més restes vegetals terrestres.

A partir del 13 de juliol, ja torna a ser permès el bany a la platja del Parc del Nord-est de Sant Adrià de Besòs. Aquesta platja va tenir hissada la bandera vermella des del dia 6 al 12 de juliol, pel mal estat del fons marí. Durant aquell període es van efectuar tasques de neteja del fons marí.

Les platges del Golfet de Palafrugell i Fonda de Begur poden estar tancades puntualment al públic a causa de les obres d’arranjament, per evitar esllavissades.

A la platja de la Tèrmica, que pertany als municipis de Cubelles i Cunit, continuen les obres per les millores que s’estan efectuant a l’emissari submarí de la depuradora d’aquests municipis. Està previst que finalitzin a finals de juliol.

D’altra banda, s’han observat bancs de meduses a prop de la costa a Lloret de Mar, Blanes, Malgrat, Roda de Barà i Creixell. Però, segons informacions dels mitjans aeris de l’Agència Catalana de l’Aigua, els bancs més importants han estat allunyats de la costa. L’espècie més observada ha estat la Rhizostoma pulmo.

Respecte a la proliferació de fitoplàncton (algues microscòpiques), la seva concentració ha disminuït en aquelles platges en què ja s’observava (la badia del riu Ter, la desembocadura de la Muga, la Fosca de Palamós i Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols). Les pluges, l’estat de la mar (mar agitada) i el descens de la temperatura de l’aigua del mar han estat les causes més probables d’aquesta disminució.

Els mitjans aeris de l’Agència Catalana de l’Aigua han observat un lleuger augment de les irisacions, provocades per pèrdues de combustible d‘embarcacions, prop de la majoria dels ports de la Costa Brava.

Zones de bany interior

Respecte al control sanitari de les aigües de les zones de bany interior, els resultats han indicat que el 79% ha obtingut una qualitat sanitària Molt Bona (11 punts de control); el 14%, Bona (2 punts de control); i un 7%, Moderada, corresponent a 1 punt de control.