L'existència de 3.000 exemplars de savina turífera (Juniperus thurifera) pot constituir la població més important d'aquesta espècie als PirineusEl Parc Natural ha encarregat un estudi detallat sobre la distribució, la mida de la població i la biologia de la savina turífera, amb la finalitat de poder establir les mesures de conservació i gestió més adequades

Els serveis tècnics del Parc Natural de l’Alt Pirineu han descobert una població de savina turífera (Juniperus thurifera) en aquest espai natural de protecció especial. Es tracta d’una espècie fins ara desconeguda a Catalunya que s’afegeix a la flora catalana, fet que no es produïa des de fa molt de temps.

La savina turífera és un arbre perennifoli de la família de les Cupressàcies. Es caracteritza pel creixement arbori, per les seves fulles en forma d’esquama semblants a les del xiprer i pels gàlbuls (petites pinyes carnoses) que quan són madurs tenen un color fosc. Aquesta espècie es troba present a les àrees de muntanya amb clima mediterrani continental i la seva distribució va des de l’Atles fins als Alps. Als Pirineus, fins ara, només es coneixia a dos indrets del vessant nord (França).

Al Parc Natural s’ha trobat principalment a la solana de la vall Ferrera, bé que també ha estat detectada en alguns punts de les valls de Cardós i d’Àneu. Els estudis preliminars han confirmat l’existència d’un mínim d’uns 3.000 exemplars i es creu que es tracta de la població més important dels Pirineus. En aquesta serralada es considera que és una  espècie relíctica (és a dir que hi ha sobreviscut de forma residual), testimoni d’un període amb clima mediterrani de muntanya, sec i fred, que es va produir just després de l’últim període glacial.

 Els biòtops que configura són hàbitats d’interès comunitari prioritaris, especialment protegits per la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea, fet que incrementa la importància del patrimoni natural del Parc de l’Alt Pirineu. Actualment, el Parc Natural ha encarregat un estudi detallat sobre la distribució, la mida de la població i la biologia de la savina turífera, amb la finalitat de poder establir les mesures de conservació i gestió més adequades per a l’espècie.

 El Parc Natural de l’Alt Pirineu

 El Parc Natural de l’Alt Pirineu va ser creat l’any 2003 i és l’espai natural protegit més extens de Catalunya amb una superfície de 69.850 ha. El seu territori s’estén per 15 municipis de les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. El Parc protegeix elements emblemàtics com el cim més elevat de Catalunya, la Pica d’Estats (3.134 m), l’estany de Certascan, el més gran del Pirineu meridional, i espècies animals com l’ós bru, el trencalòs o el gall fer. En aquest espai natural també s’hi troba una magnífica mostra de la cultura tradicional pirinenca, lligada a formes d’aprofitament del territori com la ramaderia extensiva i l’explotació forestal.