Els serveis tècnics del Parc Natural de l’Alt Pirineu han descobert una població de savina turífera (Juniperus thurifera) en aquest espai natural de protecció especial. Es tracta d’una espècie fins ara desconeguda a Catalunya que s’afegeix a la flora catalana, fet que no es produïa des de fa molt de temps.
Al Parc Natural s’ha trobat principalment a la solana de la vall Ferrera, bé que també ha estat detectada en alguns punts de les valls de Cardós i d’Àneu. Els estudis preliminars han confirmat l’existència d’un mínim d’uns 3.000 exemplars i es creu que es tracta de la població més important dels Pirineus. En aquesta serralada es considera que és una espècie relíctica (és a dir que hi ha sobreviscut de forma residual), testimoni d’un període amb clima mediterrani de muntanya, sec i fred, que es va produir just després de l’últim període glacial.
Els biòtops que configura són hàbitats d’interès comunitari prioritaris, especialment protegits per la Directiva d’Hàbitats de la Unió Europea, fet que incrementa la importància del patrimoni natural del Parc de l’Alt Pirineu. Actualment, el Parc Natural ha encarregat un estudi detallat sobre la distribució, la mida de la població i la biologia de la savina turífera, amb la finalitat de poder establir les mesures de conservació i gestió més adequades per a l’espècie.