Territori

Consells pràctics per a minimitzar els residus de les festes nadalenques

query_builder   18 desembre 2006 14:16

event_note Nota de premsa

Consells pràctics per a minimitzar els residus de les festes nadalenques

Practicar hàbits més sostenibles en la nostra compra i separar adequadament els residus per a facilitar-ne la recuperació.

El Govern de la Generalitat torna enguany a fomentar la recollida selectiva durant el Nadal, a través d'una campanya de sensibilització als mitjans.

Durant les festes de Nadal s’accentuen notablement els hàbits de consum, amb la seva repercussió sobre el creixement dels residus municipals.

Davant l’augment significatiu de les deixalles, és molt important practicar la recollida selectiva durant el Nadal perquè l’increment global dels residus en aquest període es pot traduir en un increment de matèries recuperades que es poden reaprofitar.

Així, el reciclatge d’una ampolla de vidre estalvia l’energia necessària per mantenir encesa una bombeta de 100w durant quatre hores. A més, la fabricació d’una tona de vidre reciclat estalvia 1,2 tones de matèries primeres i 130kg de petroli. Quant al paper, fer-ne a partir de paper usat necessita un 15% menys d’aigua que si es fabrica amb polpa vegetal, i la fabricació d’una tona de paper reciclat evita la tala de 17 arbres de vint anys (0,4ha de bosc). I com a dada indicativa, el compostatge de les 176.300 tones de matèria orgànica recollides a Catalunya el 2004 ha estalviat 5.840 tones de CO2 a l’atmosfera contribuïnt a reduir l’efecte hivernacle.

A continuació detallem alguns consells per generar menys residus i actuar de manera preventiva:

• Regalar coses útils i serveis (assistència a espectacles, massatges, etc.).

• Comprar productes que no tinguin un excés d’embolcalls (evitem el sobreembalatge).

• Anar a comprar amb la cabassa o el carretó, tot evitant les bosses d’un sòl ús.

• Felicitar amb Nadales electròniques si ens és possible.

• Fabricar els guarniments tot reutilitzant objectes.

• Abans de dur res a reciclar, mirar primer de donar-li una altra utilitat. Per exemple, reaprofitar cintes, llaçades, capses, bosses i paper d’embolicar.

• Utilitzar els sistemes de recollida i reutilització d’ampolles de cava si ens és possible.

També reciclar adequadament els residus que generen fa possible la seva màxima recuperació. Per això és important:

• No deixar l’arbre de Nadal al carrer ni llençar-lo al contenidor, sinó portar-lo al punt de recollida més proper, sobre el qual ens informarà el nostre ajuntament.

• Separar a casa les diferents fraccions de residus com el vidre, paper, envasos lleugers (plàstic, llaunes, brics), restes de menjar i dipositar-los als contenidors selectius del carrer o altre sistema que tingui implantat el nostre municipi.

• Utilitzar les deixalleries per portar-hi aquells residus pels quals no hi ha contenidor o sistema al carrer (mobles, poda, residus especials en petites quantitats com pots de pintura, esprais, olis vegetals de cuina,...).

En anteriors festes nadalenques s’ha comprovat que els ciutadans cada vegada reciclen més. Així s’ha vist que durant l’època nadalenca es poden recollir selectivament prop de mil tones més de matèria orgànica (restes de menjar, restes vegetals). També s’incrementa de mitjana prop d’un 40% la recollida selectiva de vidre, deguda a les ampolles de vi i cava, i que prop del 8% s’incrementa la de paper, ocasionada pels embolcalls i el cartró procedent dels domicilis i comerços.

Tots aquests consells no són exclusius del Nadal, sinó que s’han d’aplicar tot l’any. Per a més informació  la web de l’Agència de Residus de Catalunya, www.arc-cat.net, ofereix àmplia informació sobre la prevenció i la recollida selectiva de residus municipals.

Per tal de recordar que la recollida selectiva és important, el Govern de la Generalitat efectua una campanya de sensibilització durant aquestes festes, que comença avui dia 18 de desembre i durarà fins passades les festes.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia