Barcelona és la demarcació que més medicaments recull, amb 5,95 quilos mensuals per cada mil habitants
La recollida es fa mitjançant els punts SIGRE ubicats a les farmàcies
Catalunya és la comunitat autònoma capdavantera en la recollida selectiva d’envasos i restes de medicaments, gràcies a la col•laboració ciutadana. La sensibilització i conscienciació dels ciutadans catalans ha permès que l’any 2006 es recollís a Catalunya —a través dels punts SIGRE ubicats a les farmàcies— un 21,3% del total de tot Espanya. Aquest percentatge és molt superior al que representa la seva població i demostra l’alt grau de cooperació ciutadana en aquesta iniciativa mediambiental.
L’any 2006, s’ha recollit una mitjana mensual de 5,60 quilos d’envasos de medicaments, per cada 1.000 habitants, als punts SIGRE de Catalunya. Aquesta quantitat és molt superior als 5,24 quilos que es van recollir el 2005, i supera en un 33% la mitjana nacional que, el 2006, ha estat de 4,20 quilos. La col•laboració ciutadana ha contribuït decididament a tenir cura de la natura i a evitar que les restes dels medicaments es llencin a les escombraries o al desguàs.
Per províncies, als punts SIGRE de Catalunya s’han enregistrat les següents recollides mitjanes mensuals per cada 1.000 habitants: a Barcelona, 5,95 quilos; a Girona, 3,74 quilos; a Lleida, 5,09 quilos, i a Tarragona, 5,11 quilos. Barcelona, amb 5,95 quilos mensuals per cada 1.000 habitants, és la demarcació espanyola que ha enregistrat el volum de recollida més gran.
A més, SIGRE ha subscrit un conveni amb la Fundació Humanitària Dr. Trueta per a la recollida i classificació d’envasos i restes de medicaments a Catalunya.
Sistema de recollida de medicaments
SIGRE és una entitat sense ànim de lucre creada per iniciativa de la indústria farmacèutica, amb la col•laboració de la distribució i de les farmàcies, per oferir als ciutadans un sistema còmode i segur per desprendre’s dels envasos i les restes de medicaments. Es tracta sempre de medicament que ja no es necessiten o que han caducat. Així s’evita que els residus acabin a les escombraries o es llencin al desguàs.
Els residus de medicaments que ha recollit SIGRE se sotmeten a un tractament que garanteix el reciclatge dels materials que formen l’envàs (paper, vidre, plàstic, etc.) i la destrucció controlada de les restes de fàrmacs.
Aquest procés es duu a terme a la planta de selecció i classificació, que permet classificar els residus de medicaments segons la tipologia, per sotmetre’ls posteriorment al tractament mediambiental més adequat. Aquesta planta és pionera en el seu gènere a Europa.
El director general de SIGRE, Juan Carlos Mampaso, recorda que: “En un moment tan delicat, en què el canvi climàtic comença a mostrar les seves greus conseqüències, el gest que els ciutadans van realitzar l’any passat, portant els envasos i les restes de medicaments al punt SIGRE de la farmàcia, ha suposat una clara contribució al medi ambient”.
Espanya, a l’avantguarda d’Europa
Les successives campanyes de conscienciació que SIGRE realitza amb la col•laboració i el suport de les conselleries de Medi Ambient i Habitatge i amb la de Salut generen cada any un major grau de sensibilitat entre els ciutadans. Així ho demostren els resultats obtinguts.
D’altra banda, la iniciativa de la indústria farmacèutica d’impulsar la creació i posada en marxa de SIGRE, i dissenyar l’única planta de selecció i classificació específica per a aquesta activitat existent a Europa, va més enllà del que exigida en aquell moment la legislació. La iniciativa ha situat l’estat espanyol al capdavant en el reciclatge d’envasos i l’eliminació controlada de les restes de medicaments no consumits pels ciutadans.