El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha participat avui en la V Trobada d’Escoles Verdes, a Igualada (Anoia). En l’acte s’han lliurat 41 distintius a les escoles que reben per primer cop aquesta certificació ambiental.

En aquest moment, estan adherits al programa 232 centres educatius catalans, i, a més dels 41 nous distintius que s’han lliurat aquest matí, a Catalunya ja hi ha 133 Escoles Verdes. 69 d’aquests centres han recollit, en l’acte d’avui, el certificat de renovació, mentre que els 64 restants hauran de fer-ho l’any vinent.

Les Escoles Verdes

El programa Escoles Verdes, que es va crear l’any 1998, és una iniciativa del Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb la col•laboració del Departament d’Ensenyament i l’Institut Català de l’Energia, ICAEN, nascuda amb la voluntat d’estendre entre les escoles catalanes el respecte envers el medi ambient. Aquest projecte ajuda a identificar, dins del conjunt del país, tots els centres que es comprometen en la millora ambiental pròpia i en la del seu entorn, i participen en els projectes del seu municipi.

El programa Escoles Verdes és una de les actuacions prioritàries recollides a l’Agenda 21 de Catalunya que reorienta l’educació vers el desenvolupament sostenible. En aquest sentit, es proposa que s’ajudi les escoles a dissenyar plans de treball relacionats amb el medi ambient ben integrats en els seus plans d’estudi.

Cal destacar un doble objectiu d’aquest programa:

• Ajudar els centres en la seva ambientalització, és a dir, a incorporar la dimensió ambiental tant en la seva gestió com en el seu currículum.

• Identificar, dins del conjunt del país, els centres compromesos en la millora ambiental pròpia i, per tant, en la del seu entorn.

El distintiu d’Escola Verda

Actualment, un centre que vulgui obtenir aquest distintiu ha de fer la seva Diagnosi ambiental; a continuació, redactar un Pla de cohesió ambiental que s’executa al llarg d’un curs escolar, i, posteriorment, aplicar el Programa d’acció, un document que recull els objectius i les actuacions previstes per al curs escolar següent. Superats els punts esmentats, pot sol•licitar l’atorgament del distintiu d’Escola Verda, que es concedirà en el cas que la Generalitat de Catalunya en faci una valoració positiva.

El distintiu té una validesa de dos anys, i, per renovar-lo, el centre ha d’acreditar l’aplicació del seu Pla de cohesió ambiental.

Llista de centres als quals s’ha atorgat el distintiu d’Escola Verda 2005-2006 (41 centres)

BAGES

CEIP Joan de Palà (la Coromina)

CEIP Mare de Déu de Montserrat

CEIP Mare de Déu del Patrocini

CEIP Sant Josep de Calassanç

Col•legi Sagrat Cor de Jesús

Escola Aliret

BAIX EMPORDÀ

IES Frederic Martí Carreres

BAIX LLOBREGAT

CEIP del Parc

CEIP Josep Pla

Escola Mare de Déu del Carme

IES Bernat el Ferrer

IES Martí Dot

IES Ribera Baixa

BARCELONÈS

CEIP La Farigola del Clot

Escola Pia de Sarrià

Institució Montserrat

La Merced

Sagrat Cor de Sarrià

SESM Bosc de Montjuic

Súnion

LA SELVA

CCA Escola de Capacitació Agrària

IES Montsoriu

IES Sant Hilari Sacalm

IES Santa Coloma de Farners

MARESME

IES J. Puig i Cadafalch

OSONA

Col•legi Escorial

IES Cirviànum de Torelló

SES Sant Quirze de Besora

SEGARRA

IES Antoni Torroja

SEGRIÀ

Col•legi Lestonnac-L’Ensenyança

URGELL

CEIP Àngel Guimerà

CEIP Macià-Companys

Col•legi Sant Josep

IES Alfons Costafreda

VALLÈS ORIENTAL

CEIP La Tordera

IES Bellulla

IES Giola

IES Montmeló

IES Vinyes Velles

ANOIA

Col•legi Jesús-Maria

Escola Anoia