Avui s'ha inaugurat la xarxa d'abastament que permetrà garantir el subministrament d'aigua potable als municipis de Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Perafita i Sobremunt

La infraestructura, que ha suposat una inversió d'1,3 milions d'euros cofinançada per l'Agència Catalana de l'Aigua i pels ajuntaments beneficiaris amb un ajut del Consell Comarcal d'Osona, donarà servei a 2.100 habitants

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, acompanyat del president del Consell Comarcal d’Osona, Jaume Mas; els alcaldes de Sant Bartomeu del Grau, Sobremunt, Perafita i Sant Boi de Lluçanès; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Manuel Hernández, i altres autoritats del Consell Comarcal i diputats de la comarca, ha inaugurat avui la xarxa d’abastament d’Osona–Lluçanès. Aquestes actuacions permetran garantir el subministrament d’aigua potable de qualitat als municipis de Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Perafita i Sobremunt.

La gestió integral dels recursos disponibles i l’ús eficient que garanteixi les necessitats actuals, sense comprometre les futures, i en millori la qualitat és un dels principis fonamentals de la nova política de l’aigua de la Generalitat, basada en el compliment de la Directiva marc de l’aigua. És en aquest context que s’inscriu el projecte que ha executat el Consell Comarcal d’Osona amb el suport i el finançament de l’Agència Catalana de l’Aigua.

 Les xarxes d’aigua potable en alta a la comarca d’Osona s’executen amb l’objectiu de garantir el subministrament d’aigua potable per al consum humà, tant en qualitat com en quantitat, de manera que complementen els recursos hídrics existents.

El projecte

Les obres han consistit en l’equipament de dos pous i la construcció d’una xarxa d’abastament en alta de 13 km i tres estacions de bombament. Els pous tenen una profunditat de 250 m. Aquests pous, els utilitzava l’empresa Hilados y Tejidos Puigneró, SA, i els va cedir en el seu dia a l'Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau, que al seu torn els va cedir al Consell Comarcal d’Osona.

L’equipament realitzat permet un abastament mancomunat per Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Perafita, i Sobremunt. Cal destacar que algunes d’aquestes poblacions durant aquests últims anys han patit restriccions i han hagut de portar l'aigua amb camions cisterna.

Els pous, segons dades facilitades pels antics gestors, subministraven uns 3.000 m³/ dia. La previsió de necessitat per a aquests quatre municipis és de 1.000 m³/dia en moments punta.

Informació general comarcal

Des de 1998, el Consell Comarcal d’Osona duu a terme diferents obres d’abastament a zones de la comarca:

La xarxa Osona Sud, que parteix de l’ETAP de Manlleu, dóna servei a 16 municipis i 45.000 habitants, amb un cabal de 13.000 m3/dia, que ara s’amplien fins a 26.000 m3/dia.

La xarxa Osona Nord i Voltreganès, que parteix de la futura ETAP de Torelló, s’està dissenyant per donar servei a 6 municipis i 24.000 habitants, amb 12.000 m3/dia de cabal màxim, ampliable en el futur a més cabal i municipis.

La xarxa Lluçanès, que parteix dels pous de Vila-seca i ara entra en servei, atén les necessitats de 4 municipis i 2.100 habitants, amb un cabal de 1.100 m3/dia. Avui en són motiu inaugural.

Amb vista al futur, si les garanties minvessin, aquestes xarxes existents i en projecte es poden ampliar a més municipis o interconnectar per donar servei a més població.

Resum d’inversions del cicle de l’aigua a Osona-Lluçanès

Les inversions que ha realitzat l’Agència Catalana de l’Aigua durant el període 2004-2006 a la comarca d’Osona en actuacions de sanejament, abastament i endegaments han estat de 7.520.327 €.

Programació d’actuacions al territori (sanejament, abastament i endegaments) per a l’any 2006 i els següents:

El document de Planificació de les infraestructures hidràuliques a Catalunya (PICH) ha programat les actuacions següents en matèria de sanejament, abastament i endegaments a la comarca d’Osona, a executar entre els anys 2007 i 2010.

(Document adjunt: relació de les actuacions)