El Departament de Medi Ambient i Habitatge és un dels membres de la UICN a la regió de la Mediterrània

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha celebrat avui l’elecció de Barcelona com a seu del pròxim Congrés Mundial de la Natura que organitza la Unió Mundial per a la Natura (UICN) cada quatre anys. Segons el conseller, “la celebració de l’any 2008 no serà només una trobada d’experts i d’administracions, sinó de totes aquelles persones interessades en la natura. Aquesta va ser la clau de l’èxit, ara fa quatre anys, a Bangkok, fins al punt de convertir-se en unes olimpíades de la natura”. 

El Consell de la UICN, el màxim òrgan de govern d’aquesta organització internacional, ha votat la candidatura espanyola per celebrar a Barcelona l’octubre de 2008 l’esdeveniment més important sobre la conservació de la natura, que reuneix governs, agències governamentals, organitzacions no governamentals, empreses, polítics, científics, líders socials, sindicats, periodistes, grups indígenes, artistes, músics, etc.

La candidatura de Barcelona, que compta amb el suport del Govern estatal, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament, ha competit fins al darrer moment amb la candidatura d’Addis Abeba, a Etiòpia. Per prendre la decisió, el Consell ha valorat diferents aspectes com la disponibilitat de sales de conferències, la varietat i disponibilitat de places hoteleres, el transport públic, l’accessibilitat, la seguretat i el potencial de cobertura mediàtica, i també l’impacte que pot generar l’acollida d’aquest congrés en els esforços de conservació de la natura del país que els acull.

Cada quatre anys, la UICN organitza el Congrés Mundial de la Natura, que es compon de dos grans blocs: el Fòrum, que és obert al públic i de caràcter divulgatiu, i l’Assemblea de Membres de la UICN, amb unes finalitats polítiques d’elecció dels membres del Consell i del president, i, especialment, d’aprovació del programa, les resolucions i les recomanacions que determinaran l’activitat de la Unió durant els quatre anys següents i n’establiran les línies de treball.

La Unió Mundial per a la Natura

La Unió Mundial per a la Natura, UICN, és una organització internacional amb més de 50 anys d’història que té per missió influir, encoratjar i assistir les societats d’arreu del món quant a la conservació de la integritat i la diversitat de la natura. Així mateix, la seva funció és assegurar que qualsevol ús dels recursos naturals sigui equitatiu i ecològicament sostenible. Per això, promou activitats que contribueixen a incrementar les capacitats locals; la formulació de polítiques globals, nacionals i locals; la difusió d’informació; la generació de nous conceptes i alternatives per a la conservació i l’ús dels recursos naturals; la capacitació; l’assistència tècnica especialitzada, i, en casos particulars, la coordinació de projectes de camp.

L’UICN està reconeguda com a observadora oficial de les Nacions Unides i compta amb uns 160 membres a la regió de la Mediterrània, entre els quals hi ha el Departament de Medi Ambient i Habitatge.

El procés de la candidatura

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de la Direcció General del Medi Natural, va proposar que Catalunya acollís el IV Congrés Mundial de la Natura l’any 2008, en la passada edició celebrada a Bangkok (Tailàndia). Després que s’acceptés la precandidatura, el Departament va refermar-la en la Conferència Oficial de les Parts de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP-11). I, el passat 6 d’abril, el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, i el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, van rebre la delegació de la UICN quan avaluava la ciutat de Barcelona.