Medi Ambient i Habitatge incorporarà els terrenys a la Reserva Integral Terrestre del Cap de Creus

La Generalitat també es compromet a iniciar immediatament la inclusió dels terrenys de l'antiga Radio Liberty, a Pals, en l'àmbit del Parc del Montgrí, les Medes i el Baix Ter

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha signat el Protocol de col•laboració amb el Ministeri de Medi Ambient per a la gestió dels antics terrenys del Club Mediterranée, al cap de Creus, a l’Alt Empordà. Baltasar i la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, tenen previst fer una visita d’obres a la zona en els propers mesos.

Un cop formalitzada l’adquisició per part de l’Estat de la finca anteriorment ocupada pel Club, es considera imprescindible que aquest espai rebi el tractament adequat, de manera que no només se’n garanteixin la preservació ambiental i la restauració on calgui, sinó que, a més, també s’hi possibiliti l’adequat ús i gaudiment per part de tota la ciutadania. Per això el Protocol estableix el marc de col•laboració entre les administracions per tal de dispensar a la finca incorporada al domini públic maritimoterrestre l’adequat tractament per garantir la preservació dels seus valors naturals i culturals, i un accés públic racional i ordenat que resulti compatible amb la seva conservació.

En virtut de l’acord, el Ministeri es compromet a executar el projecte de demolició i restauració ambiental acordat amb la Generalitat, per un import màxim de 3.000.000 €, mentre que el Departament de Medi Ambient i Habitatge avaluarà i tractarà tots els materials d’enderroc i d’altres residus i restaurarà els terrenys afectats amb les espècies i comunitats pròpies del medi alterat. Un cop s’hagi restaurat plenament l’àmbit de s’Agulla– es Camell, el Departament iniciarà de manera immediata el procediment jurídic per incorporar aquest àmbit a la Reserva Integral Terrestre del Cap de Creus, i vigilarà i mantindrà ambientalment l’espai.

Paral•lelament, el conseller de Medi Ambient i Habitatge ha signat un altre Protocol amb el Ministeri per a la gestió sostenible de l’espai ocupat per les antigues instal•lacions de Radio Liberty i incorporat al domini públic maritimoterrestre a Pals, al Baix Empordà.

El document estableix que el Ministeri tramitarà, executarà i finançarà el projecte per a la restauració ambiental de l’espai i l’enderroc de les edificacions que encara resten en el recinte, amb un import màxim de 2.000.000 €. Per la seva banda, el Departament de Medi Ambient i Habitatge es compromet a efectuar les accions pertinents per garantir una gestió sostenible de l’espai a fi de culminar el procés que conduirà a la seva declaració com a parc natural. En aquest sentit, la Generalitat s’ha compromès a iniciar immediatament la inclusió de la finca en l’àmbit del Parc del Montgrí, les Medes i el Baix Ter.