La consellera de Justícia de la Generalitat, Montserrat Tura, i el director executiu de l'Obra Social "la Caixa", Josep Francesc de Conrado, han signat avui la renovació del conveni per al Programa de Beques destinades a població reclusa, fet que suposa un increment de la dotació d'aquesta modalitat de beques fins als 1,2 milions d'euros. L'acord permetrà que la pròxima convocatòria el nombre de beques arribi a les 250.

Durant l’acte a CaixaForum, a més, s’han lliurat els diplomes de reconeixement als 101 interns dels centres penitenciaris de Catalunya que han completat amb èxit els cursos de formació en la promoció 2006-07. Rosa Maria Molins, directora del Programa de Beques i Estudis Socials de l’Obra Social ”la Caixa”; Antoni Vila, director executiu Territorial de “la Caixa” a Catalunya, i Albert Batlle, secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, també han estat presents a l’acte.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha destacat la importància que els interns aprofitin el temps per “aprendre i recuperar certs hàbits”, ja que, segons ha explicat, el fet d’estar privat de llibertat “no està renyit amb la cultura de l’esforç”. La consellera Tura considera que “per un condemnat, tenir feina no és fàcil, però encara és més difícil mantenir-la”.

128 beneficiaris en la segona promoció

L’evolució del Programa de Beques per a reclusos ha estat molt positiva des de la primera promoció pilot, que es va posar en marxa l’any 2005. Aleshores es van concedir 81 beques, amb una inversió de 370.000 euros; en la segona promoció, que avui recull els diplomes, s’han concedit 163 beques, amb una inversió de 600.000 euros, i per a la pròxima edició, gràcies al conveni signat avui, s’atorgaran 250 beques i la inversió arribarà als 1,2 milions d’euros.

Aquesta és la segona promoció de beneficiaris del Programa de Beques per a població reclusa de ”la Caixa”, després de la prova pilot que es va dur a terme l’any passat amb uns resultats molt destacables. En aquesta promoció s’ha doblat el nombre de beques, fins a les 163 beques i els 128 beneficiaris –alguns dels interns han dut a terme itineraris d’inserció dissenyats per a més d’una beca–, que compleixen condemna a les presons de Can Brians, Can Brians Dones, Ponent, Quatre Camins i Joves (més coneguda com a “la Trinitat”, que s’ha incorporat enguany al programa).

Les accions formatives s’han desenvolupat conjuntament amb l’Institut Gaudí de la Construcció, amb l’Associació per a la Promoció i la Inserció Professional (APIP), amb l’Institut Municipal de Treball Salvador Seguí, de la Paeria de Lleida, i amb el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del Departament de Justícia dedicada a la reinserció sociolaboral que en aquest programa ha dut a terme la selecció dels interns becats, a més del seguiment del pla formatiu.

En aquesta segona edició, els tècnics docents han observat una clara millora en la predisposició dels reclusos per rebre aquest tipus de formació i això s’ha reflectit en el grau d’aprofitament que n’han fet; dels 128 que van començar els cursos, 101 han finalitzat amb èxit la formació i han rebut el títol de capacitació corresponent.

Les dones, de nou, més aplicades

Els 128 alumnes s’han distribuït en 12 cursos, amb una mitjana de 10 alumnes per grup. De les 30 dones que han participat en el programa, 26 han acabat el curs de manera satisfactòria, la qual cosa suposa un percentatge d’èxit del 86%, davant del 79% de mitjana de la promoció. Aquestes dones, que provenen del Centre Can Brians Dones, han pres part en el curs de geriatria de l’APIP.

La mitjana d’edat dels participants en aquesta segona promoció ha estat de 34 anys. Destaca igualment el fet que entre els 128 alumnes hi ha, juntament amb els 71 interns espanyols, interns d’altres 13 nacionalitats diferents. D’altra banda, el nivell acadèmic mitjà dels beneficiaris d’aquesta segona promoció és el corresponent al graduat escolar, i la seva situació penal correspon majoritàriament al segon grau (un 90,7%).

En total, s’han fet 12 cursos, amb un còmput global de 4.160 hores de formació, la durada dels quals oscil•la entre les 190 i les 840 hores de formació. Tècnics de l’Institut Gaudí de la Construcció han format els beneficiaris en els cursos d’operador de grua, encofrador, manobre especialitzat en obra civil, ajudant de paleta, paleta bàsic i enrajolador. L’APIP, Associació per a la Promoció i la Inserció Professional, una entitat privada no lucrativa, ofereix estudis relacionats amb l’atenció a les persones a la llar, auxiliar de geriatria i jardineria; mentre que l’Institut Municipal del Treball Salvador Seguí, de la Paeria de Lleida, forma interns en l’àmbit de l’hostaleria.