L'udol, material didàctic sobre el llop pretén donar a conèixer el llop i el seu paper biològic dins l'ecosistema, en relació amb la biodiversitat, i prendre consciència de l'estat de conservació de l'espècie i la seva problemàtica social

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través del Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’Associació SOURS, ha impulsat el projecte d’educació ambiental sobre el llop (Canis lupus),L’udol, material didàctic sobre el llop. Aquest programa, que es comença a aplicar la setmana que ve, l’utilitzaran uns 400 nens i nenes de 19 centres escolars de la zona del Parc Natural del Cadí-Moixeró i la seva àrea d’influència. 

L’udol, material didàctic sobre el llop és un ambiciós projecte que pretén, entre altres objectius, donar a conèixer el llop i el seu paper biològic dins l’ecosistema, en relació amb la biodiversitat, i prendre consciència de l’estat de conservació de l’espècie i la seva problemàtica social.

El projecte consta d’un dossier informatiu per als mestres i 45 activitats –amb aprenentatges diversos: cognitiu, artístic, lúdic, sensorial i/o dinàmic-, relacionades amb diverses àrees curriculars que es treballen a l’escola. A través del llop s’incideix en diverses matèries de forma transversal. Entre aquestes destaquen les ciències naturals, però també la música, les arts plàstiques, la geografia, la llengua i literatura catalanes i castellanes, i la psicomotricitat. Així doncs, amb una aproximació diversa i multidisciplinària es treballen diferents conceptes relacionats amb l’espècie: morfologia, alimentació, reproducció, comunicació, adaptació, hàbitat, reproducció, organització social, etc. 

Són moltes les escoles dels municipis del Parc i la seva àrea d’influència que han sol·licitat poder participar en el projecte d’educació ambiental, dirigit a nens i nenes de cicle superior de primària. També hi ha activitats pensades per als més menuts (educació infantil i cicles inicial i mitjà de primària) i per als més grans (fins a 2n d’ESO). 

Així, des d’aquest mes de març i fins al juny, L’udol, material didàctic sobre el llop serà utilitzat per uns 400 escolars dels centres escolars següents: CEIP Galceran de Pinós (Bagà), CEIP L’Albiol (Sant Julià de Cerdanyola), CEIP Lillet (la Pobla de Lillet), CEIP Pedraforca (Saldes), CEIP Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà), CEIP Santa Margarida (Gósol), CEIP Serrat Voltor (Vallcebre), CEIP Tuixent (Tuixent), CEIP Mare de Déu de Talló (Bellver de Cerdanya), ZER Baridà-Batllia–CEIP Portella Blanca (Lles de Cerdanya), CEIP Pere Sarret (Martinet de Cerdanya), CEIP Ridolaina (Montellà), CEIP Sant Serni (Prats i Sampsor), CEIP El Puig (Prullans), CEIP Bac de Cerdanya (Alp), ZER de la Cerdanya–CEIP Jaume I (Llívia), CEIP Santa Coloma (Ger), CEIP Santa Cecília (Bolvir) i IES Alt Berguedà.

Paral·lelament i per tal d’adaptar-nos a les noves tecnologies, com a material de suport a les accions pedagògiques, s’està treballant en la creació d’un paquet de jocs didàctics, accessibles a través d’Internet o recopilats en un CD, que ajudin a aprofundir en el coneixement del llop, desmentir falses llegendes i incidir en la relació entre els humans i el llop. 

En l’elaboració d’aquest material didàctic, hi han participat els tècnics del Parc Natural del Cadí-Moixeró, especialistes de l'Associació SOURS, els tècnics encarregats del seguiment del llop a Catalunya, guardes de la Reserva Nacional de Caça (RNC) del Cadí i de la RNC de la Cerdanya i l’Alt Urgell, amb 1.000 hores de treball total. El finançament d'aquest material pedagògic ha anat a càrrec del pressupost del Parc Natural del Cadí-Moixeró, amb un cost global de 16.000 euros.