La directora general de Relacions amb l'Administració de Justícia, Núria Clèries, ha visitat el Servei d'Orientació Jurídica de l'Hospitalet. Hi han assistit també la jutguessa degana, Carme Lídia Ureña, i la gerent Territorial de Barcelona Sud, Marta Izoard, entre altres personalitatts del món del dret i la justícia.

El nou SOJ de l’Hospitalet de Llobregat

El nou Servei d’Orientació Jurídica de l’Hospitalet de Llobregat, que inicia la seva activitat avui, 23 d’octubre, està ubicat al local del C/ Riera de la Creu, núm. 66-68, i en la seva posada en marxa han col•laborat el Departament de Justícia, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i el Col•legi d’Advocats de Barcelona.

El local, de 160 m2, disposa de dos despatxos, una àmplia sala d’espera, zona d’arxiu i un bany adequat per a minusvàlids.

El passat 17 de maig de 2006 el Departament de Justícia i el Col•legi d’Advocats de Barcelona van signar un conveni per a la posada en funcionament del servei d’orientació jurídica, a fi de prestar, fonamentalment als ciutadans dels partits judicials del seu àmbit, un primer consell orientador, no directiu i gratuït, relatiu a qualsevol qüestió o aspecte jurídic que se’ls plantegi. Aquest servei també assessora els ciutadans i els dóna informació  respecte de la documentació necessària per sol•licitar el dret a l’assistència jurídica gratuïta, d’acord amb el que estableixen les prescripcions de la Llei d’assistència jurídica gratuïta (LAJG)  i el Decret 252/1996, de 5 de juliol.

En aquest Conveni es preveia que, a més del servei que actualment es presta a la ciutat de Barcelona (Servei d’Orientació Jurídica al C/ València, núm. 344, i Servei d’Orientació Jurídica Laboral a la Ronda Sant Pere, núm. 41), dos lletrats més el prestessin també també a l’Hospitalet de Llobregat durant els cinc dies laborables de la setmana quatre hores al dia, amb un total setmanal de quaranta hores.

El Departament de Justícia ha subvencionat el Col•legi d’Advocats de Barcelona amb un total de 507.518,11 € -que ja han estat abonats en la seva totalitat- perquè durant el 2006 presti el servei d’orientació jurídica.

En data 10 de juliol, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i el Departament de Justícia van signar un conveni per a l’adequació dels locals destinats al Servei d’Orientació Jurídica, d’acord amb el qual el Departament de Justícia ha arrendat els locals del C/ Riera de la Creu, núm. 66-68 i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha efectuat les obres de condicionament del local per a la finalitat prevista.

El Servei d’Orientació Jurídica es va iniciar a Barcelona l’any 1985, mitjançant un conveni signat entre el Departament de Justícia i el Col•legi d’Advocats de Barcelona. En anys successius aquest servei s’ha anat estenent a altres col•legis d’advocats i s’està generalitzant a tots els col•legis amb l’entrada en vigor de la Llei 1/1996, d’assistència jurídica gratuïta, i el Decret 252/1996 que la desenvolupa.