El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha presidit la cloenda del Seminari sobre la mediació familiar als jutjats de família. Anàlisi de l’experiència del Consell General del Poder Judicial, juntament amb la degana dels jutjats de Barcelona, Maria Sanahuja.
El Seminari, organitzat conjuntament pel Departament de Justícia i el Col·legi d’Advocats de Barcelona, hi han participat diversos magistrats dels jutjats de Sevilla, Màlaga, Palma de Mallorca, Madrid, Barcelona i Pamplona. La inauguració ha anat a càrrec del director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Xavier Muñoz, i de la degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Sílvia Giménez-Salinas.
La directora del Centre de Mediació Familiar de Catalunya, Anna Vall, ha actuat de moderadora d’una de les taules. En les intervencions el matí els diferents magistrats han explicat les experiències concretes en els seus respectius jutjats. A la taula de la tarda diversos ponents, experts en mediació, han parlat de la mediació familiar des de diferents vessants.
La mediació familiar
La mediació familiar és una eina complementària a la via judicial per resoldre els conflictes sorgits en l’àmbit familiar. És un procés totalment voluntari i que es porta a terme mitjançant la intervenció d’una tercera persona, el mediador, peça clau en tot el procés. El mediador és designat per les parts o pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya.
La mediació familiar, la poden demanar les persones unides en matrimoni, les que constitueixen una unió estable de parella i les que, sense ser-ho, tenen fills en comú, així com les persones que tenen un conflicte per raó d’aliments o d’institucions tutelars.
Dades de mediació familiar
A Catalunya hi ha 1.423 mediadors familiars homologats pel Centre de Mediació Familiar de Catalunya, 1.247 dels quals són actius i 176, inactius, entre especialistes dels camps de la psicologia, l’educació, el treball social, la pedagogia i el dret.
Per demarcacions
A Barcelona hi ha 829 mediadors familiars. La distribució de despatxos, desglossada per partits judicials, és la següent: Arenys de Mar, 14; Badalona, 12; Barcelona, 581; Berga, 1; Cerdanyola del Vallès, 20; Cornellà de Llobregat, 5; Esplugues de Llobregat, 9; Gavà, 12; Granollers, 34; l’Hospitalet de Llobregat, 12; Igualada, 7; Manresa, 45; Martorell, 6; Mataró, 55; Mollet del Vallès, 25; el Prat de Llobregat, 4; Rubí, 14; Sabadell, 45; Sant Boi de Llobregat, 4; Sant Feliu de Llobregat, 25; Santa Coloma de Gramenet, 8; Terrassa, 49; Vic, 19; Vilafranca del Penedès, 5, i Vilanova i la Geltrú, 15. En total hi ha 1.026 despatxos de mediadors.
A Lleida hi ha 105 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Lleida és la següent: a Balaguer, 10; a Cervera, 4; a Lleida, 96; a la Seu d’Urgell, 3; a Solsona, 3; a Tremp, 6, i a Vielha, 1. En total hi ha 123 despatxos de mediadors.
A Tarragona hi ha 76 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Tarragona és la següent: a Falset, 2; a Reus, 24; a Tarragona, 52; a Valls, 8, i al Vendrell, 4. En total hi ha 90 despatxos de mediadors.
A Girona hi ha 171 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de Girona és la següent: a la Bisbal d’Empordà, 8; a Blanes, 7; a Figueres, 42; a Girona, 136; a Olot, 10; a Puigcerdà, 2; a Ripoll, 1; a Sant Feliu de Guíxols, 7, i a Santa Coloma de Farners, 5. En total hi ha 218 despatxos de mediadors.
A les Terres de l’Ebre hi ha 66 mediadors familiars. La distribució de despatxos de mediadors que hi ha a la demarcació de les Terres de l’Ebre és la següent: a Amposta, 51; a Gandesa, 35, i a Tortosa, 51. En total hi ha 137 despatxos de mediadors.
NOTA: S’ha de tenir en compte que alguns mediadors familiars poden tenir més d’un despatx en diferents partits judicials i també en diferents demarcacions. Per tant, el nombre de despatxos no coincideix amb el de persones mediadores.
9 de novembre de 2006