La directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia, Núria Clèries, va presentar, a la subdirecció de sistemes i comunicació del Departament de Justícia, el Seminari sobre digitalització de l’Administració de justícia, organitzat conjuntament per la Fiscalia General de l’Estat i l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya.

El Seminari estava adreçat a fiscals, jutges, magistrats i secretaris judicials, així com a tècnics i funcionaris de les administracions públiques que tenen competències en matèria d’Administració de justícia, i també a advocats i procuradors i a empreses informàtiques especialitzades en el sector de l’Administració de justícia.

Durant aquest Seminari es va fer  la presentació d’un procediment administratiu destinat a l’arxiu, signatura i verificació de les demandes i els documents a través de mitjans electrònics en casos civils i criminals. En el decurs d’aquesta Jornada s’han tractat temes i s’han exposat solucions com és el cas del sistema de l’arxiu electrònic i el servei de documents, l’arxiu convencional de documents, proves i l’accés públic al sistema d’arxiu, etc.

En aquest sentit, la directora general de Relacions amb l’Administració de Justícia, Núria Clèries, va manifestar que el Departament de Justícia ha elaborat un pla d’actuació informàtic, el desplegament del qual s’ha iniciat aquest any i finalitzarà el 2007, que donarà com a resultat una Administració oberta al ciutadà, amb l’objectiu d’aconseguir una oficina judicial sense papers, més àgil i moderna. 

“Per aconseguir això va remarcar la directora-, és imprescindible la digitalització de l’expedient judicial i la integració de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)”.

La directora general va explicar el projecte IUSCAT -que el Departament va posar en marxa l’octubre de 2004 i que acabarà la seva implantació a tot Catalunya a finals del mes de desembre- com un exemple de la modernització de l’Administració de justícia. També va assegurar que actualment s’estan fent dues proves pilot a Tarragona i Reus sobre la signatura electrònica, amb la intenció de començar un desplegament territorial més ampli durant el proper any 2006. D’altra banda, la directora ha anunciat que s’està treballant amb el Ministeri de Justícia per tal de digitalitzar tots els registres civils de Catalunya.