Dimarts, 12 de desembre va tenir lloc l'acte electoral per renovar a la meitat dels membres de la Comissió Permanent de Taula de Participació Social. L'acte va estar presidit per la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i va comptar amb la presència del Secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle.

La Taula de Participació Social en l\'àmbit penal i penitenciari es va constituir el 31 de març de 2004 com a grup de treball, consulta, diàleg i consens entre l\'Administració i les entitats col·laboradores i del voluntariat dels serveis penitenciaris i la rehabilitació, amb l\'objectiu d\'estudiar i debatre qüestions i iniciatives d\'interès comú i millorar la coordinació entre ambdues parts en l\'àmbit de l\'execució de mesures penals.

En la seva salutació, la consellera va aprofitar per destacar i agrair la tasca de suport i col·laboració que porten a terme les entitats col·laboradores i de voluntariat, molt especialment pel que fa referència a la seva contribució a la difusió de la funció social del sistema d’execució penal.

Alhora, la consellera va encoratjar al conjunt d’entitats que complementessin aquest esperit de participació i col·laboració amb una actuació de crítica constructiva que permetés la millora continua de la prestació del servei públic que té encomanat el Departament de Justícia.

Posteriorment, el secretari es va adreçar també al conjunt d’entitats per assenyalar les gran línies d’actuació de la Secretaria que orientaran l’acció de govern durant aquest nou període de mandat, tot fent èmfasi en la importància de la col·laboració institucional i de la participació social per l’assoliment de les fites previstes.

A continuació, i d’acord amb el procediment electoral establert es va procedir a la presentació de les candidatures i al procés de votació.

Al recompte electoral s’hi van presentar 14 candidatures (7 d’entitats de voluntariat i 7 d’entitats col·laboradores) 38 de les 77 entitats, amb dret a vot, van participar en la votació, situant-se per tant, l’índex de participació en un 49,35%, (16 punts més que en l’ anterior procés electoral).

Un cop finalitzar l’escrutini van resultar escollides membres de la Permanent de la TPS les entitats següents:

ENTITATS COL·LABORADORES

Grup Juristes Roda Ventura amb 30 vots

Associació Ventijol amb 26 vots

 Associació Egueiro amb 24 vot

 Van obtenir la consideració de suplents per cobrir qualsevol baixa que es pugi produir les entitats següents:

APIP (Associació per a la promoció i la inserció) amb 11 vots

Iniciatives Solidàries amb 7 vots

Fundació Acollida i Esperança amb 5 vots

Fundació FICAT amb 2 vots

ENTITATS DE VOLUNTARIAT

Secretariat de Pastoral Penitenciària de Barcelona: 28 vots

Obra Social de Santa Lluïsa de Marillach: 25 vots

Va obtenir representació per un any en substitució de l’entitat Justícia i Pau després d’un desempat l’entitat La Tercera Edat per al Tercer Món la qual va obtenir 7 vots.

Van obtenir la consideració de suplents per cobrir qualsevol baixa que es pugi produir les entitats següents:

Creu Roja amb 7 vots

Escola Esportiva Brafa amb 3 vots

Consell Evangèlic de Catalunya 2 vots

L’ Associació Alba Maresme- ASALMA.

En la part final de l’acte la Sra. Teresa Crespo membre de la Fundació FIAS (Fundació Innovació per a l’Acció Social), en representació de les entitats que continuen mantenint representació a la Permanent de Taula va donar la benvinguda a les entitats entrants, va resumir les actuacions portades a terme per la TPS durant aquest any i va engrescar al conjunt d’entitats a continuar avançant per encarar els reptes pendents.

Finalment la Sra. Laura Cardona membre de l’entitat APPS (Federació Catalana Pro persones amb retard mental) en representació de les entitats que acaben mandat va agrair l’oportunitat d’haver format part del Plenari, va animar a continuar la tasca iniciada, i alhora va garantir el compromís de totes les entitats sortints de seguir mantenint el seu suport i col·laboració.