El Govern ha aprovat el concurs per a l’adjudicació d’un dret de superfície per a la construcció i conservació del mòdul de joves del Centre Penitenciari Quatre Camins i de la seva infraestructura associada, i també per a la seva explotació mitjançant l’arrendament a la Generalitat de Catalunya.

El Govern ha aprovat el concurs per a l’adjudicació d’un dret de superfície per a la construcció i conservació del mòdul de joves del Centre Penitenciari Quatre Camins i de la seva infraestructura associada, i també per a la seva explotació mitjançant l’arrendament a la Generalitat de Catalunya.

Per mitjà d’aquest concurs, s’adjudicarà el finançament, la construcció i el manteniment del nou centre per a joves per un temps màxim de 27 anys. Durant aquest temps la Generalitat pagarà un lloguer per l’ús d’aquest Centre i, al cap d’aquests 27 anys, passarà a ser propietat de la Generalitat.

El projecte compta amb la col·laboració del sector públic i del sector privat i té un pressupost de 43 milions d’euros. Està previst que les obres comencin abans de l’estiu i tinguin una durada de 21 mesos.

Les empreses que optin a l’execució del projecte assumiran tres nivells de risc diferenciat:

1) La construcció, amb un pressupost de 43 milions d’euros.

2) L’evolució de la inflació durant el període de 27 anys, ja que només es preveu compensar un 2,5% de la inflació que es pugui produir.

3) La conservació i el manteniment, amb l’establiment d’uns índexs de disponibilitat de l’edifici, que suposen l’aplicació de penalitzacions en el cas que no es faci un manteniment adequat.

El nou establiment per a joves, que substituirà l’actual presó de la Trinitat, tindrà una capacitat de 300 places. El Centre disposarà de 4 mòduls residencials de 46 cel·les cadascun que tindran, cada un, menjador, sala d’estar, economat, pati, gimnàs, perruqueria, aules d’educació d’adults, tallers de formació ocupacional i consultori mèdic.

Hi haurà un departament d’ingressos per a aquells joves que estiguin pendents de ser ubicats en un dels mòduls residencials; un altre de règim tancat per als interns classificats en primer grau o que estiguin complint alguna sanció d’aïllament; un altre mòdul d’atenció especialitzada per a l’aplicació de programes de tractament (addiccions, control de la ira i altres programes especialitzats) i un departament d’infermeria, amb habitacions per a malalts orgànics i psiquiàtrics.

El Centre també disposarà d’una àrea de comunicacions on els joves podran relacionar-se amb els seus familiars i rebre les comunicacions oficials i dels seus advocats.

L’establiment comptarà  també amb un espai per a tallers productius i de formació ocupacional, una àrea esportiva amb un poliesportiu cobert, gimnàs i piscina, una àrea educativa i cultural amb una sala d’actes per a 180 persones, biblioteca, aules d’educació d’adults, d’informàtica i de formació professional, així com tallers de formació professional i d’arts plàstiques.

El futur Centre de Joves de Quatre Camins disposarà d’un sistema de seguretat perimetral, que consisteix en una zona perimetral de 15 metres d’amplada  limitada per un doble mur de formigó de sis metres d’alçada, amb tres sistemes de sensorització redundants (videocàmeres amb sensor de moviment, microones i sensorització del terra).