L’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Divisió de Girona del Departament de Justícia, en collaboració amb l’Ajuntament de Figueres, ha organitzat les Primeres jornades de medicina legal i coordinació en grans catàstrofes, que han tingut lloc els dies 30 i 31 de març al Castell de Sant Ferran, a Figueres.

L’objectiu de les Jornades ha estat informar els comandaments dels cossos i forces de seguretat, advocats i criminòlegs per tal que adquireixin els coneixements bàsics en l’àmbit de la psiquiatria, la patologia forense i la coordinació dels equips en grans catàstrofes.

Dijous, dia 30, el president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, va fer una intervenció en les Jornades, centrada en la valoració dels aspectes jurídics dels internaments psiquiàtrics. A continuació, va intervenir també el psiquiatra forense Leopoldo Ortega Monasterio, que va parlar del transtorn antisocial de la personalitat.

Altres aspectes que s’han abordat en les Jornades són la violència domèstica, en el seu vessant jurídic i mèdic, i els nous fenòmens de la delinqüència i el crim organitzat, aquest últim, a càrrec del fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, José M. Mena.

Un aspecte important que s’ha tractat durant les Jornades, a càrrec del director de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC), Josep Arimany, ha estat l’experiència del DVI català en les grans catàstrofes i les actuacions que va dur a terme aquest grup especialitzat de metges forenses de l’IMLC, que van intervenir en l’atemptat de Madrid i en el tsunami del sud-est asiàtic.

Les Jornades, que han comptat amb més de 130 professionals inscrits, entre Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional, representants del Ministeri de Defensa i de la Policia Andorrana, criminòlegs, psicòlegs i advocats, han estat inaugurades per l’alcalde de Figueres, Joan Armangué, i el director de l’IMLC, Josep Arimany. La cloenda ha estat a càrrec de la consellera d’Interior, Montserrat Tura.