Amb el doble objectiu de donar a conèixer el nou marc normatiu referent a les penes alternatives a la pena privativa de llibertat i de demanar el suport i collaboració de les entitats locals per dur-les a terme, es va celebrar ahir, dijous, 18 de gener, a la seu del centre cultural de La Fontana d’Or de La Caixa de Girona, una jornada sobre les mesures penals alternatives en l’àmbit de la seguretat viària, adreçada a consells comarcals i ajuntaments de les comarques de Girona.

Es va poder comptar amb 55 assistents, entre ells presidents de consells comarcals, alcaldes, regidors, tècnics i agents de la policia local de les comarques gironines.

La presentació de la trobada va anar a càrrec de Marc Cerón, subdirector general de Medi Obert i Mesures Penals Alternatives, i Carme Sitjes, directora dels Serveis Territorials de Justícia de Girona. Tot seguit, Pius Fransoy, cap del Servei de Mesures Penals Alternatives va parlar del desenvolupament de les mesures penals alternatives a Catalunya. També hi va intervenir Toni Jiménez, director de la Comissió Territorial d’Assistència Social Penitenciària de Girona, que va fer una exposició sobre els treballs en benefici de la comunitat a les comarques de Girona. El darrer ponent va ser Joaquim Asso, cap de la Secció de Mesures Penals Alternatives i Justícia Juvenil dels Serveis Territorials de Girona, que va parlar sobre les prestacions en benefici de la comunitat a les comarques de Girona.

El contingut de la Jornada va permetre conèixer l’estat actual de les mesures penals alternatives, quina és la feina dels professionals del Departament de Justícia en l’execució d’aquestes mesures i com s’han d’incardinar les demandes judicials de treballs i prestacions en benefici de la comunitat amb la resposta dels ens locals, per tal de mantenir l’essència restitutòria de la pena o mesura –segons que es parli d’adults o joves.

Els treballs o prestacions es poden aplicar en camps tan diversos com el suport a  programes de medi ambient en la neteja de camins forestals i platges, el manteniment d’infraestructures municipals i mobiliari urbà, el suport a agents de policia local en campanyes de sensibilització ciutadana i vigilància de camins escolars, el suport a programes de cura d’animals abandonats, el suport a activitats a centres cívics, biblioteques i poliesportius, suport a programes socials com residències de la tercera edat, ludoteques, llars d’infants, etc.

En la Jornada celebrada a Girona es van donar a conèixer també les dades estadístiques del creixement de les mesures penals alternatives a tot Catalunya i en el territori de les comarques gironines entre el anys 2003 i 2005.

L’acte va finalitzar amb un torn de paraules i amb el compromís exprés de bona part dels assistents a voler mantenir-se informats en aquesta matèria i esmerçar esforços per fer viables les ordres judicials de treball o prestació en benefici de la comunitat que recauen a ciutadans i ciutadanes del territori que representen.